O nama

Uvodna riječ organizatora

Poštovani,

Čast nam je što su po peti put Elektroprivreda Republike Srpske i kompanija SET d.o.o. uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Sekretarijata Energetske zajednice EU organizatori međunarodnog Samita energetike, “SET – TREBINJE 2024”, koji okuplja veliki broj eminentnih stručnjaka, naučnika i donosilaca odluka iz oblasti energetike, privrede i industrije. Svi zajedno, okupljeni smo oko iste ideje, da hrabro iskoračimo prema energetskoj budućnosti koja nam donosi strukturne i funkcionalne promjene.

Moramo ozbiljno shvatiti put pred nama, u smislu izrade strateških dokumenata, približiti se evropskim politikama, definisati zajedničke projekte i ciljeve koji će nam omogućiti da se pridružimo evropskim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.

Misija Samita je postići bolju povezanost privrede, politike i nauke. Energija je za sve nas, okupljene učesnike, pitanje svih pitanja, a fokus smo stavili na energetsku budućnost i energetsku sigurnost zemalja Zapadnog Balkana, procese tranzicije, odnosno napuštanje proizvodnje energije iz fosilnih goriva, te izgradnju i jačanje kapaciteta baziranih na obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Ovo je važno, kako za sve elektroprivredne kompanije u regionu, tako i za sve naše građane.

Naš potencijal smo mi sami.

Ako postojeće prirodne potencijale i kapacitete stavimo u zajedničku službu, ostvarićemo veće benefite i bolje rezultate. Jačom ekonomskom saradnjom postaćemo konkurentniji na evropskom tržištu, a to je cilj koji smo svi postavili pred sebe. Važno je da shvatimo da živimo naslonjeni jedni na druge, koristimo energiju jednog sunca, istih voda… i u skladu sa tim treba i da se ponašamo.

Prirodna bogatstva moramo čuvati, pažljivo korisititi i staviti ih u funkciju napretka i razvoja. Na Samitu ćemo imati priliku da od priznatih eksperata čujemo koje su to reforme potrebne da se zaštiti životna sredina i da se pomogne potrošačima za povećanje energetske efikasnosti, kao i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, te smanjenje potrošnje.

Trebinje je u danima Samita mjesto za razgovore o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, održivom transportu energije, smanjenju emisije CO2 , i kvalitetu vazduha. Uspješnost ovog energetskog Samita nećemo mjeriti brojem posjeta, iako on okuplja više od 400 učesnika iz svijeta energetike u region, već ćemo ga mjeriti postignutim rezultatima nakon njegovog održavanja, realizacijom individualnih i zajedničkih projekata o kojima na Samitu bude riječi.

Za ovu godinu za sve učenike Samita pripremili smo deset panela na na kojima će se raspravljati o najaktuelnijim temama u ovom momentu u regionu, priliku das vi učesnici Samita dogovore sebi poslovne susrete u samitskim danima kao i prezentaciju deset stručnih radova profesora i stručnjaka sa prestižnih regionalnih fakulteta kao i stručnih institucija.

U ime organizatora Samita, zahvaljujemo se programskom i naučnom odboru “Samita energetike SET 2024” na pripremi ovog događaja, dok svim učesnicima želimo uspješan rad i ugodan boravak u Trebinju gradu sunca, vina i platana!

“Gradimo energetsku budućnost zapadnog Balkana zajedno”

Direktor
Aleksandar Branković

 

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita