Uvodna riječ organizatora

Poštovani,
 
Čast nam je što su Grad Trebinje, Elektroprivreda Republike Srpske i SET d.o.o. organizatori regionalnog Samita energetike, "SET - TREBINJE 2021", koji okuplja veliki broj eminentnih stručnjaka, naučnika i donosilaca odluka iz oblasti energetike, privrede i industrije. Svi zajedno, okupljeni smo oko iste ideje, da hrabro iskoračimo ka energetskoj budućnosti koja nam donosi strukturne i funkcionalne promjene.
 
Moramo ozbiljno shvatiti put pred nama, u smislu izrade strateških dokumenata, približiti se evropskim politikama, definisati zajedničke projekte i ciljeve koji će nam omogućiti da se pridružimo evropskim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.
 
Misija Samita je postići bolju povezanost privrede, politike i nauke. Energija je za sve nas, okupljene učesnike, pitanje svih pitanja, a fokus smo stavili na energetsku budućnost Zapadnog Balkana, procese tranzicije, odnosno odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Ovo je važno, kako za sve elektroprivredne kompanije u regionu, tako i za sve naše građane.
 
Naš potencijal smo mi sami.
 
Ako postojeće prirodne potencijale i kapacitete stavimo u zajedničku službu, ostvarićemo veće benefite i bolje rezultate. Jačom ekonomskom saradnjom postaćemo konkurentniji na evropskom tržištu, a to je cilj koji smo svi postavili pred sebe. Važno je da shvatimo da živimo naslonjeni jedni na druge, koristimo energiju jednog sunca, istih voda... i u skladu sa tim treba i da se ponašamo.
 
Prirodna bogatstva moramo čuvati, pažljivo korisititi i staviti ih u funkciju napretka i razvoja. Na Samitu imaćemo priliku da od priznatih eksperata čujemo koje su to reforme potrebne da se zaštiti životna sredina i da se pomogne potrošačima za povećanje energetske efikasnosti, kao i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, te smanjenje potrošnje.
 
Trebinje će u danima Samita biti mjesto za razgovore o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, održivom transportu energije, smanjenju emisije CO2 , i kvalitetu vazduha. Uspješnost ovog energetskog Samita nećemo mjeriti brojem posjeta, iako on okuplja više od 400 učesnika iz svijeta energetike u regionu.
 
Mjerićemo ga postignutim rezultatima nakon njegovog održavanja, realizacijom individualnih i zajedničkih projekata o kojima na Samitu bude riječi.
 
U ime organizatora Samita, Elektroprivrede Republike Srpske, Grada Trebinje i SET-a d.o.o Trebinje, želimo vam uspješan rad!

Top