Samit enegetike u Trebinju 20. i 21. maja – Na jednom mjestu najznačajnija imena energetskog sektora regiona

Početna >> Novosti >> Samit enegetike u Trebinju 20. i 21. maja – Na jednom mjestu najznačajnija imena energetskog sektora regiona

Nakon prošlogodišnjeg prvog po redu Samita energetike u Trebinju, organizatori uveliko pripremaju njegovo drugo izdanje – 20. i 21. maja 2021. u gradu na Trebišnjici.

Samit energetike Trebinje 2021. će baš kao i prošle godine okupiti najznačajnija imena, kompanije, ustanove i naučnike iz oblasti energetike iz cijelog regiona.

Pod sloganom “Hibridna energetska budućnost” samit organizuju Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i firma SET Trebinje.

Samit energetske budućnosti organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srpske i kompanije Končar, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice Evropske unije.

– Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema. Sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj samog sistema. Istovremeno, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdjevačima postaje teško zadovoljavati sve promjenjiviju ponudu i potražnju. Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rješenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mjere energetske efikasnosti – poručuju organizatori.

Odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti, učesnici Samita kako oni u sali, tako i oni onlajn, tokom dva dana skupa imaće priliku da čuju od gotovo 40 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona, a koji učestvuju na sedam odvojenih panela.

Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti BiH zakonodavstva u ovoj oblasti sa Direktivama EU, Energetskom politikom i procesom integracije.

Registraciju za učešće na Samitu možete ppouniti putem web sajta https://setrebinje.com/ ili putem zvanične web aplikacije https://www.matchabout.com/. Nakon unosa ličnih podataka za svakog učesnika izdaje se digitalna karta za učešće koja će biti poslata učesniku putem meila i bez koje neće biti moguć ulazak u glavnu salu. Registracija za učešće otvorena je do 6. maja 2021. godine.

Broj mjesta i broj učesnika u sali će biti ograničen prema važećim epidemiološkim mjerama usljed epidemije, te je preporuka da se učesnici registruju putem onlajn platforme za praćenje događaja.

Izvor: eKapija