SET 2020 – mesto susreta, razgovora i promišljanja održivog energetskog razvoja regiona

Početna >> Novosti >> SET 2020 – mesto susreta, razgovora i promišljanja održivog energetskog razvoja regiona

Prvi Samit energetike u Trebinju – SET 2020 pod nazivom “Energetska budućnost Zapadnog Balkana”, koji je održan 5. i 6. marta, već prve godine postavio je visoke standarde i opravdao najave da će okupiti vodeće energetske stručnjake i donosioce odluka iz regiona, kao i da će biti mesto susreta, razgovora i promišljanja najvažnijih tema za održivi energetski razvoj regiona.

SET 2020 je prema podacima organizatora Grada Trebinja, firme SET i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), okupio više od 80 predavača i 420 učesnika iz Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Slovenije, Severne Makedonije, Srbije, i Bosne i Hercegovine.

Prof. dr Slavko Krajcar, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

“Čineći ništa stvari neće ostati iste. Čineći ništa problem će postati veći.” Toga moramo biti svesni, ali i ne zaboraviti da promene nisu obaveza samo struke i politike, već svih. Svaki građaniin je učesnik promena, ne postoji “mi” i “vi” nego svi. Tu poruku moramo širiti na svim nivoima.

Jedna od glavnih poruka i zaključaka je, kako je naveo Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), da zemlje regiona moraju maksimalno da iskoriste raspoložive potencijale za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora jer je to budućnost u ovom sektoru.

Mnogo više prostora u odlučivanju mora se dati nauci i struci

Mnogo više prostora u odlučivanju mora se dati nauci i struci, a kroz uvezivanje nauke, privrede i politike trebalo bi definisati zajedničke vizije, ciljeve i projekte, rekao je Petrović.

On je istakao da region nije prihvatio sve ono što nosi energetska tranzicija.

“Zbog toga zaostaje u ovim reformama, pa je udruživanje regiona dobro rešenje da se odupremo regionima i zemljama koje su odmakle u energetskoj tranziciji, a sve sa ciljem da obezbedimo stabilnost naših elektroenergetskih sistema od čega će korist imati i privreda i građani”, poručio je Petrović, i dodao da je uspeh prvog Samita podstrek da se i sledeće godine organizuje novi skup, sa još više učesnika i još boljim temama.

Prof. dr Nikola Rajaković, Elektrotehnički fakultet, Beograd

Region je veoma oslonjen na ugalj i mora da napravi radikalniji zaokret ka obnovljivim izvorima energije, jer je kašnjenje skupo. O tome moraju da vode računa posebno donosioci odluka. U suštini svima mora da bude jasno da je dekarbonizacija skupa, a zakasnela će biti preskupa.

 

Pripremljeni i zaključci

Naučni odbor Samita definisao je osam zaključaka u formi nacrta koji će biti finalno usvojeni nakon završetka vanredne situacije.

U nacrtu zaključaka posebna važnost data je razvijanju potencijala obnovljivih izvora energije, uvažavanju nauke i struke, kao i sinergiji nauke, privrede i politike. Kao veoma važno istaknuto je ukrupnjavanje tržišta električne energije u regionu, promene na strani potrošnje električne energije, u smislu korišćenja pametnih tehnologija i industrije 4.0.

U fokusu su i e-mobilnost i digitalna transformacija, kao i reforma pravnog okvira kako bi se lakše razvijala javno-privatna partnerstva i podstakle investicije u obnovljive izvore energije.

Na kraju, ali ne i najmanje važno je, primena mera energetske efikasnosti i stvaranje uslova da građani samostalno, ali i udruženi kroz energetske zadruge, mogu da proizvode električnu energiju koju bi sami trošili ili prodavali na tržištu odnosno da postanu prozjumeri.

IZVOR: Balkangreenenergynews.com

Samit Energetike Trebinje 2021

28. i 29. april 2021. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Zvanična aplikacija samita