Vjetroelektrana ”Grebak” gradi se planiranom dinamikom, u Hercegovinu stižu i nove investicije

Početna >> Novosti >> Vjetroelektrana ”Grebak” gradi se planiranom dinamikom, u Hercegovinu stižu i nove investicije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Nevesinju da izgradnje vjetroelektrane “Grebak” otvara vrata i za druge velike investicije u Srpsku i najavio da će na području Hercegovine uskoro biti započeto još nekoliko velikih energetskih projekata.

Đokić je nakon sastanka sa načelnikom opštine Nevesinje Milenkom Avdalovićem i predstavnicima njemačkog investitora, te firme “Simens”, koja će na “Grebku” instalirati najsavremenije vjetrenjače na svijetu, izrazio zadovoljstvo kako se odvija izgradnja ove vjetroelektrane vrijedne 130 miliona KM.

“Republika Srpska ovim projektom je otvorila velika vrata razvoju energetskog sektora. Izgradnjom ovakvih objekata kojima je osnov zelena energija, Srpska se približava evropskim trendovima u ovoj oblasti”, rekao je Đokić, koji je nakon sastanak sa sagovornicima obišao gradilište gdje je u toku izgradnja pristupnih puteva.

Đokić je istakao da je ova investicija od velikog značaja za ukupan industrijski rast i razvoj Republike Srpske, energetski sektor Republike, te lokalnu zajednicu.

“Kroz ovaj projekat ćemo imati priliku da steknemo nova znanja i razvijemo partnerstva na izgradnji drugih energetskih objekata”, naglasio je Đokić.

On je naveo da je na području Nevesinja na nekoliko mjesta moguće raditi vjetroparkove slične snage što će biti nove važne investicije.

“Ova investicija je najveća koja je ikada realizovana na području Nevesinja. Lokalna zajednica imaće prihode od oko milion maraka od koncesione naknade u toku jedne godine kada vjetroelektrana bude u stalnom radu”, rekao je Đokić.

On je istakao da je za Republiku Srpsku važno da se kroz ovo partnerstvo potvrdi pozitivnu orjentaciju Republike.

“Mi ćemo kroz ovu investiciju povećati vrijednost bruto društvenog proizvoda i u ovoj godini pandemije je od posebnog značaja da realizujemo ovakve projekte”, rekao je Đokić.

On je naveo da će u narednom periodu u Hercegovini biti uspješno realizovani projekti iz oblasti solarne, vjetroenergije i hidroenergije.

“U narednim mjesecima pristupićemo ugovaranju i definisanju partnerstava za druge energetske objekte”, naglasio je Đokić.

Zahvalivši se i njemačkom investitoru koji se opredijelio da sa Republikom Srpskom razvija ovo partnerstvo, Đokić je rekao da je radostan što su prevazđene mnoge barijere i otpori koji su se nepotrebno pojavljivali prema ovom projektu.

“Radovi jasno demantuje sve one koji su imali sumnje u ovaj projekat”, rekao je Đokić i dodao da ne vidi nikakve prepreke i da očekuje da će sve ostale potrebne dozvole biti izdate na vrijeme.

Direktor Vjetroelektrane “Grebak” Admir Rahimić rekao je da projekat ide po planu i da je zadovoljan dinamikom radova.

“Radimo mnoge projekte na zapadu i ovaj projekat ne zaostaje za njima. Ovaj projekat može biti signal ostalim investitorima. Od vjetroparka `Grebak` neće korist imati samo investitor i opština Nevesinje već cijeli region”, naglasio je Rahimić.

On je podsjetio da je riječ o vjetroelektrani od 66 megavata instalisane snage, te da je vrijednost projekta oko 65 milina evra.

Na Vjetroelektrani “Grebak” biće instalirana najnovija “Simensova” tehnologija i turbine od 6,6 megavata snage.

Predsjednik uprave “Simens gejms rinevejbl enerdžija” Stjepan Čerkez rekao je da će nova tehnologija donijeti mnoge prednosti.

“Nova tehnologija donosi bolju finansijsku sliku projekta, bolju profitabilnost. Turbina će biti zadnje čudo tehnologije. Biće određenih izazova na projektu kojih smo unaprijed svjesni i koje već sada rješavamo” rekao je Čerkez.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je na današnjem sastanku konstatovano da se projekat odvija po planu i da će Vjetropark “Grebak” biti na mreži do kraja 2022. ukoliko se ne dogodi neko čudo.

“Ova investicija će donositi svake godine milion maraka u budžet opštine. To bi nam otvorilo neke nove mogućnosti. U Nevesinju je na još nekoliko lokacija predviđena izgradnja vjetroparkova. Uz hidroenergiju i solarnu energiju naša opština bi izašla iz reda nerazvijenih opština i pružila mogućnost ulaganja i drugim investitorima”, rekao je Avdalović.

Početak radova na izgradnji Vjetroelektrane “Grebak” počela je u decembru prošle godine, a plan je da bude priključena na dalekovod Mostar – Nevesinje do kraja 2022. godine.

Izvor: Rejting.info

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medija



Zvanična aplikacija samita