Elnos Grupa – kompanija koja osvaja evropska tržišta

Početna >> Novosti >> Elnos Grupa – kompanija koja osvaja evropska tržišta

Dinamika razvoja trendova moderne energetike kreirala je mišljenje da je ozbiljan iskorak naših kompanija na ino tržišta teška misija koju treba izbegavati. Ipak, postoje kompanije koje već dugo jako uspešno opovrgavaju ovaj stav.

Jedna od njih je Elnos Grupa, internacionalni koncern za elektroenergetiku sa domaćom adresom koji posluje u 15 zemalja regije i Evrope, i čiji su timovi do sada učestvovali u izgradnji više od 500 megavata instaliranih kapaciteta u oblasti obnovljive energije, više hiljada kilometara visokonaponskih dalekovoda, te nizu infrastrukturnih projekata.

U intervjuu za Energetski portal Branko Torbica, potpredsednik Uprave Elnos Grupe, podelio je priču o poslovnim izazovima i receptima važnim za uspeh na ino tržištima.

EP: Na kojim tržištima Elnos Grupa trenutno posluje? Šta je bilo ključno za ovakav uspeh?

Branko Torbica: Bilo je potrebno dosta smelosti, truda i ulaganja da bismo se našli među liderima u oblasti elektroenergetike. Mi smo danas kompanija koja posluje na 15 tržišta i zapošljava više od 600 radnika. Pored država bivše Jugoslavije, Grupacija radi u Švedskoj, Norveškoj, Islandu, Nemačkoj i Holandiji, a u prethodne dve godine smo napravili veoma značajne iskorake na tržišta Velike Britanije, Danske i Portugala.

Do sada je poseban pečat našem imenu i radu dao uspeh koji smo ostvarili u skandinavskim zemljama. Naime, timovi naše kompanije su do sada realizovali više od 70 projekata u Švedskoj, te izveli niz od 12 projekata na neverovatnom Islandu. Iskoristio bih priliku da kažem da je 2022. godina vreme važnih jubileja za dve evropske članice Elnos Grupe. Elnos Nordic u Švedskoj koji slavi deset i ENS Sloveniju koja obeležavaja pet godina postojanja.

EP: Koji su neki od vaših najznačajnijih projekata u regionu? Na koje ste posebno ponosni?

Branko Torbica: Nije lako napraviti ovakvu selekciju, ali bih među posebno važnim projektima izdvojio izgradnju trafostanice i dalekovoda za vetropark “Čibuk 1”, najveći vetropark na zapadnom Balkanu (158 MW), revitalizaciju hidroelektrane “Zvornik” (125 MW) zahvaljujući kojoj je instalisana snaga agregata ove hidroelektrane povećana za 30 odsto.

Možemo se pohvaliti da naše ekipe trenutno grade elektroenergetske elemente za dva vetroparka u regiji, vetropark “Bogoslovec” (36 MW) u Severnoj Makedoniji i vetropark “Krivača” (103 MW) u Srbiji.

 

Foto: Elnos Grupa

Važno je istaći da naše ekipe ove godine ulaze u završnicu radova koji su nam povereni u okviru kompleksnog poduhvata rekonstrukcije 15 trafostanica naponskog nivoa 110-400 kV širom Crne Gore, poduhvata koji je deo izgradnje Transbalkanskog elektroenergetskog koridora kroz ovu zemlju.

EP: U kojoj meri, s obzirom da poslujete i na drugim tržištima, ne samo na Balkanu, prenosite stečena znanja i iskustva i u naš region?

Branko Torbica: Projekti koje smo do sada realizovali svrstali su nas u red vodećih kompanija u oblasti elektroenergetike. Poziciju u kojoj se nalazimo smo već do sada iskoristili da donesemo najmodernija tehnička rešenja i inovacije na naše tržište.

U regionalne poslovne odnose smo doneli i nova iskustva iz oblasti primene skandinavskog pristupa u realizaciji projekata, novine u važnosti efikasne primene mera bezbednosti i zaštite na radu, akcentovali smo važnost posebne dimenzije odnosa investitor-izvođač i uticali na pomeranje kvaliteta ponude usluga.

EP: Šta biste istakli kao ono što Elnos Grupu izdvaja na tržištu?

Branko Torbica: Mislim da se dobar deo tajne svake uspešne kompanije krije upravo u posebnosti načina na koji radi, odnosno u njenoj užoj specijalnosti i svim performansama koje je na tržištu klasifikuju iznad ostalih. Mi smo kompanija specijalizovana za inženjering u elektroenergetici, posedujemo visok nivo ekspertskih znanja i konstantno i predano ulažemo u kadrove i nove tehnologije. Ovakvim načinom poslovanja smo dosegli najviše standarde kvaliteta i postali sinonim za profesionalnog i pouzdanog partnera. Ovo je bio i ostao Elnosov poslovni pravac koji je dokazano dobar recept našeg uspeha.

Izvor: Energetski portal

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita