Gradnja postrojenja, prozjumeri kao novi važni igrači, emisija zelenih obveznica – Šta poručuju sponzori Samita energetike Trebinje 2022

Početna >> Novosti >> Gradnja postrojenja, prozjumeri kao novi važni igrači, emisija zelenih obveznica – Šta poručuju sponzori Samita energetike Trebinje 2022

Veliki je broj kompanija iz regiona koji će se ove godine predstaviti na Samitu energetike Trebinje 2022. Biće to, kako kažu njihovi predstavnici, prilika da sa ostalim učesnicima diskutuju o svim izazovima energetske budućnosti pred nama.

Bilo da se radi o gradnji novih energetskih postrojenja, ponudi opreme i usluga, elektromobilnosti, ulozi građana u proizvodnji struje, trgovanju na berzi ili sve ofanzivnijoj digitalizaciji u energetici, okupljanje na samitu daće mogućnost da kompanije predoče najaktuelnije projekte, ukažu na nove trendove i predstave svoja rješenja. Svjedoci smo da se energetsko tržište ubrzano mijenja, i da je imperativ biti u toku sa svim novitetima, a obezbjediti energetsku stabilnost u postojećim okolnostima je tema broj 1.

Predstavljamo sponzore SET 2022:

EFT Grupa se već duže od dvije decenije aktivno bavi trgovinom električne energije na tržištima zemalja jugoistočne, centralne i djelimično zapadne Evrope, i to od njihovih samih začetaka, pa sve do današnje situacije kada je većina evropskih tržišta međusobno integrisana i samim tim i veoma međuzavisna. Paralelno sa trgovinom, EFT Grupa je od svog osnivanja posvećena i investicijama, te će na SET 2022 akcentovati posvećenost daljim ulaganjima u energetski sektor, i to prije svega u obnovljive izvore električne energije širom regiona.

– Delikatan je balans u proizvodnom miksu kojim se mora obezbjediti i što više zelene energije, ali istovremeno i dovoljno proizvodnih kapaciteta, kako za balansiranje njene meteorološki uslovljene proizvodnje, tako i za njeno potpuno nadomješćivanje u periodima kada te energije iz obnovljivih izvora jednostavno po prirodi stvari uopšte i nema, primera radi u tamnoj noći bez vetra. Upravo iz ovih razloga je aktuelnoj energetskoj tranziciji neophodno pristupiti strateški, umjereno i odmjereno, kako bi se kroz koju deceniju došlo do optimalnog tehno-ekonomskog rješenja, gdje naravno neće biti svi sasvim zadovoljni, ali gdje svima treba biti bolje nego što je trenutno, uz uvažavanje specifičnosti svake zemlje i regiona. Odgovarajući povoljan investicioni ambijent za buduće projekte je od velikog značaja za uspjeh ovog, ne tako malog, poduhvata koji je pred cijelom Evropom, ali ponajviše zapadnim Balkanom, koji bi trebalo da je sustigne u pojedinim segmentima elektroenergetskog sektora – ističu iz EFT Grupe.

Prošla, 2021. godina je za EFT Grupu bila veoma uspješna. Uprkos volatilnim tržišnim uslovima, uticaju pandemije na opšte uslove poslovanja održali su stabilnu i profitabilnu trgovinu te nastavili realizaciju ranije započetih investicionih projekata.

– Radovi na naša dva nova proizvodna projekta, HE Ulog i SE Bileća, se uspješno odvijaju. Prema do sada odrađenim poslovima i aktuelnoj dinamici radova za očekivati je da će projekti biti završeni u planiranim rokovima.

Što se tiče aktivnosti u narednom periodu, fokus EFT Grupe će biti da se pokrenuti proizvodni projekti uspješno realizuju tj. da se nove dvije elektrane uspješno puste u rad i uđu u proizvodni portfolio EFT Grupe.

– Paralelno, razmatramo investicione mogućnosti za realizaciju novih projekata u regionu, prije svega u domenu obnovljivih izvora električne energije. Takođe, pratimo i projekte drugih kompanija u regionu kojima su interesantni dugoročni ugovori za otkup električne energije. Trgovački dio naše grupacije svakako nastavlja svakodnevne aktivnosti trgovine električnom energijom sa elektroprivredama, velikim potrošačima, te drugim našim klijentima, kao i na berzama električne energije sa ciljem optimizacije našeg celokupnog portfilija – zaključili su u EFT Grupi.

Prozumjeri dolaze na scenu

Dwelt će se tokom 2022. godine posebno posvetiti temi kupaca-proizvođača tj. “prozjumera”, jer je u Republici Srpskoj stupio na snagu novi Zakon o električnoj energiji koji po prvi put podstiče aktivno učešće krajnjih kupaca tj. potrošača na maloprodajnom tržištu. Primjena kupca-proizvođača u praksi podrazumijeva omogućavanje krajnjim kupcima da proizvode električnu energiju za lične potrebe, da je skladište ili isporučuju u distributivnu mrežu. Prozjumerom se označava svako ko i proizvodi i konzumira (uglavnom vlastitu) električnu energiju.

– Dwelt je u ranoj fazi prepoznao značaj i potencijal energetskih zajednica i osnaživanja prosumera, te je uključen u konceptualan razvoj softverskog riješenja koji podržava kupce-proizvođače zajedno sa partnerskom kompanijom iz Njemačke. Pojam prozjumera predstavlja značajan faktor u smislu da se proizvodnja električne energije krajnjeg kupca odnosi isključivo na obnovljive izvore energije, što podrazumijeva značajan pomak i iskorak u dostizanju klimatskih i energetskih ciljeva – pojašnavaju iz ove kompanije.

Kako ističu, ono što se postiže uvođenjem prozjumera u jednom sistemu i društvu jeste decentralizacija, tj. vraćanje autonomije krajnjim korisnicima o vlastitoj potrošnji električne energije, sopstvenom energetskoj efikasnosti i smanjenju emisije ugljen-dioksida.

– Prema direktivi o promociji električne energije iz obnovljivih izvora zaključeno je da samo izmjenjena uloga krajnjih potrošača u ekosistemu može da doprinese i direktno pomogne u razriješavanju trenutnih izazova u energetskom sektoru. Prema tome, korisnici energije postaju fokus i središte energetskog sektora. Time se postižu ne samo ekološke prednosti, već i socijalne i ekonomske. Stoga, bitno je diskutovali o konkretnim koracima i aktivnostima koje su potrebne da ovaj koncept zaživi i u našoj zemlji. Takođe, želimo da vidimo koliko je tehnologija koju razvijamo za Evropsko tržište primjenjiva na našem domaćem tržištu – poručuju iz Dwelta.

Za njih je 2021. godila bila obilježena izazovima internacionalizacije, jer su u procesu implementacije njihovog softverskog modela na zahtjevnom tržištu Njemačke. Dwelt je u prošloj godini zaposlio više od 10 mladih inženjera, što sa sobom nosi konstantan izazov u upravljanju brzim rastom kompanije. – Osim izazova, doživjeli smo mnoge uspješne momente. Nakon prve nagrade na PODIM-u 2021 za koju smo saznali dan prije početka prošlogodišnjeg SET-a, potom smo dobili prvu nagradu kompanije Deloitte, The World Bank and Western Balkans Entrepreneurship and Innovation Facility (WB EDIF) za preduzetničku izvrsnost Zapadnog Balkana. Nakon dvije značajne nagrade, uslijedila je i treća od Vestbee platfome za startapove koja nas je proglasila kao jednu od najinteresantnijih kompanija za investiciju u CEE regionu. Takođe, Valuer platforma nas je proglasila kao jedan od najboljih “zelenih” startapova u Evropi. Takođe, u junu prošle godine smo potpisali strateško partnerstvo sa berlinskom kompanijom Grid Singularity, a to je jedna od prvih kompanija koja konceptualno razvija pojam energetskih zajednica, tj. omogućava stvaranje kupca-proizvođača. Iz tog razloga nam je tema kupaca-proizvođača posebno interesantna.

Na pitanje o planovima za naredni period kažu da su u pregovorima sa strateški važnim investitorom i partnerom koji je značajan igrač u energetskom sektoru u Evropi, direktno uključen u više od 200 globalnih projekata sa fokusom na obnovljive izvore energije i energetsku održivost.

– Zajedno sa njima ćemo omogućiti bržu implementaciju naše softverske platforme na trzištu Evrope – poručuju iz Dwelta.

Zelene obveznice

Elektroprivreda RS je prvo privredno društvo sa sjedištem van Evropske unije čija je hartija dobila status “zelene obveznice”, a njihovu emisiju na Bečkoj berzi sprovodi Monet Broker iz Banjaluke.

– Ova emisija nije značajna samo za Elektroprivredu RS kao emitenta, već i za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, jer je to prva emisija koju jedna kompanija iz RS/BiH vrši na međunarodnom tržištu. Njen značaj je utoliko veći jer je riječ o “zelenim obveznicama” kojima je to svojstvo utvrđeno dokumentom “Okvir zelenih obveznica” koji je izradio The European house Ambrosetti iz Milana, a potvrđeno mišljenjem kompanije Sustainalytics iz Amsterdama – kažu iz Monet Brokera.

U njihovoj dugogodišnjoj praksi na tržištu kapitala radili su na specifičnim projektima i kroz njihovu uspješnu realizaciju, kako kažu, izgradili lidersku poziciju koju održavaju stalnim inovacijama i unapređenjem poslovanja. Sada su angažovani na emisiji municipalnih obveznica opštine Pelagićevo i korporativnih obveznica Elektrodistribucije Pale

– Na predstojećem Samitu energetike govorićemo o koracima koje je potrebno preduzeti kako bismo u energetsku budućnost kročili rame uz rame sa ostalim evropskim zemljama, što je ambiciozno, ali neophodno da bismo s njima održali korak. S tim u vezi, stručnoj javnosti bismo poručili da činjenicu da nismo razvijeni kao ostale evropske zemlje ne trebamo posmatrati kao otežavajuću okolnost već kao poziv na akciju, jer iako smo siromašni po mnogim kriterijumima, ono što je sigurno jeste da imamo veoma bogat energetski potencijal. U tom smislu bismo istakli značaj ulaganja u obnovljive izvore energije. Prepoznali smo važnost navedenog i upustili se u projekat emisije obveznica Elektroprivrede Republike Srpske na Bečkoj berzi, koje su nakon velikog truda i zalaganja usmjerenog na ispunjavanje potrebnih uslova, dobile status “zelene obveznice” od strane renomiranih, sertifikovanih evropskih kuća – kažu iz Monet Brokera.

Planirajući naredne korake kažu da im je cilj da nastave uvođenje novih finansijskih proizvoda u poslovanje kako bi i dalje pomjerali granice.

– Smatramo da je važno pratiti praksu u okruženju, ali i u ostatku Evrope i preuzimati rješenja koja su dala dobre rezultate. Nastojaćemo da na tržište Bosne i Hercegovine uvedemo poseban segment finansiranja emitovanjem zelenih obveznica, što bi privrednim društvima omogućilo pristup finansijskim sredstvima pod povoljnijim uslovima od onih koji su trenutno dostupni na finansijskim tržištu. Emitovanjem zelenih obveznica, kao dužničkih hartija od vrijednosti, omogućilo bi se nesmetano finansiranje ekološki prihvatljivih i društveno odgovornih projekata. Kako finansijske institucije imaju obavezu diverzifikacije portfelja, određen procenat raspoloživih sredstava moraju ulagati u “zelene” hartije od vrijednosti, s druge strane velikom broju kompanija potrebna su finansijska sredstva za dalji razvoj. Na ovaj način stvorio bi se sinergetski efekat razvoja tržišta – ističu u Monet Brokeru.

Solarne elektrane po principu “ključ u ruke”

U narednih pet do deset godina očekujemo izgradnju nekoliko GW solarnih elektrana kako u Bosni i Hercegovini tako i regiji Balkana, kažu is Euro Solara, kompanije koja posluje u okviru grupacije Hifa Oil, te će Euro Solar na SET 2022 predstaviti kompletan asortiman opreme za fotonaponske/solarne elektrane.

– Želimo predstaviti Longi, proizvođača solarnih panela, Huawei i SMA invertere za solarne elektrana kao i njihove ostale komponente bez kojih solarna elektrana ne može da funkcionira. Sektor Euro Solar u svom asortimanu ima kompletnu opremu za solarne sisteme, između ostalog i sve tipove konstrukcije za solarne elektrane kako na krovu, tako na zemlji. Osim sektora Euro Solar, Hifa Oil će predstaviti i kompletan asortiman koji ima u sklopu Hifa Oil grupacije.

Hifa Oil sa sjedištem u Tešnju je najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata. Unutar grupacije djeluju firme kao što su: Euro Metali, Euro Roal, Euro Stil, Lbprofile, Hifa Oil CG, Bitrol, Akulux, BoWiDo, Euro Roal i Euro Metali Zagreb, Euro Fly, Hit Design, Solution Hub.

Euro Solar pruža kompletnu uslugu izgradnje fotonaponskih elektrana po principu “ključ u ruke”, zajedno sa svojim poslovnim partnerima s kojima ima poslovno-tehničku saradnju. Te kompanije vrše projektovanje, izgradnju, montažu, testiranje i održavanje fotonaponskih elektrana.

– Bitno je ljudima pokazati sta je to solarna energija, zelena energija, koje su prednosti i kakva je ukupna korist vezana za solarne elektrane, koje su to uštede, zakonski okviri u vezi sa igradnjom kako malih solarnih sistema, tako i velikih solarnih parkova snage više desetina megavata.

Euro Solar je inače angažovan na projektima izgradnje fotonaponskih elektrana po cijeloj Bosni i Hercegovini, a imaju i nekoliko projekata u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. To su projekti snage od nekoliko desetina KW do desetina MW.

– Fokus će nam u narednom periodu biti na izgradnji što većeg broja solarnih elektrana zbog smanjenja emisije CO2, direktiva Europske unije te novih zakonskih okvira koji moraju biti po EU standardima – poručili su iz Euro Solara.

Podsjetimo, Samit energetike Trebinje 2022 održava se od 16. do 18. marta u organizaciji Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET.

Teodora Brnjoš

Izvor: eKapija

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita