Okončan SET 2020: Nauka, privreda i politika moraju se čvršće uvezati

Početna >> Novosti >> Okončan SET 2020: Nauka, privreda i politika moraju se čvršće uvezati

Nauka, privreda i politika regiona moraju se čvršće uvezati radi što boljih rješenja iz oblasti energetike, u vezi s tim planirano je formiranje radnih grupa u više segmenata energetskog sektora, koji će doprinijeti globalizaciji i ukrupnjavanju potencijala zapadnog Balkana.

Ovo je jedan od važnijih, preliminarnih zaključaka samita energetike, koji je u petak u popodnevnim časovima završen u Trebinju, u kojima stoji i potreba jače ekonomske saradnje i tržišta da bi bili konkurentniji prema Evropi, ali je neophodna i što jača sinergija sektora transporta, grijanja i industrije.

“Poseban akcenat stavljen je i na ukrupnjavanje tržišta električne energije, poslovanje berzi u regionu i način decentralizacije njihovog rada, a posebna je pažnja obraćena na promjene u vezi s potrošnjom, u smislu ušteda i korištenja pametnih tehnologija, kao i na maksimalno iskorištavanje raspoloživih potencijala u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora”, kazao je generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović.

On je dodao da je razmatrana varijanta energetske efikasnosti u smislu da i domaćinstva i javni sektor mogu emitovati energiju iz svojih izvora, ali je isto tako i trošiti iz distributivne mreže, za šta su potrebne i zakonske izmjene.

Napominjući da će u digitalnim transformacijama stručnjaci iz tih oblasti donijeti svoje zaključke, kako bi ono što je usaglašeno bilo i bolje primjenjivo, Petrović je istakao da je i kod ovog segmenta fokus stavljen na zakonsku legislativu, neophodnu da se što prije dođe do javno-privatnog partnerstva i jačeg razvoja investicija na zapadnom Balkanu.

Na samitu je zaključeno i to da je u procesu digitalne transformacije i industrije 4.0 potrebna edukacija sopstvenih kadrova da bi se zaustavio odlazak mladih i omogućilo vraćanje naših stručnjaka iz inostranstva.

Inače, drugi dan samita započeo je dvjema panel diskusijama. Stefan Krneta, osnivač kompanije “Dwelt”, bio je uvodničar i učesnik panela “Moderne mreže – pametna energetika”. Predstavljajući projekat saradnje s “Elektroprivredom RS”, Krneta je istakao da sopstveni softverski sistem (Platforma X) treba da pomogne nacionalnoj kompaniji (ERS) da se transformiše, da omogući lakše predviđanje potrošnje i samim tim poveća prihod od izvoza električne energije.

“Saradnja ‘Dwelta’ s ‘Elektroprivredom RS’ odvija se kroz razvoj i implementaciju core sistema za direkciju za snabdijevanje električnom energijom i omogućava ‘Elektroprivredi’ upravljanje s više od pola miliona kupaca. Prvi put u regiji nakon razdvajanja distribucije i snabdijevanja prvi obračun je urađen bez obračunskih grešaka i bez kašnjenja – na šta smo zaista ponosni mi u ‘Dweltu’, a siguran sam i kolege u ERS”, istakao je Krneta.

Na panelu je rečeno kako je u modernom vremenu, u kome postoji distribuirana proizvodnja na svakoj tački mreže, potrebna brza reakcija u njenom kontrolisanju i korištenju, što je nemoguće uraditi analognim metodama te je potrebno sve više koristiti pametnu mrežu.

Ivan Periša, moderator ovog panela, zaključio je da pametna mreža znači korištenje vještačke inteligencije, što podrazumijeva digitalizaciju mreže.

Tokom dijaloga o obnovljivim izvorima energije i modelima finansiranja energetske efikasnosti, istaknuto je ubjeđenje da će i Republika Srpska i BiH uložiti sve snage da skrate put do uvođenja što boljih modela energetske efikasnosti.

“To je nešto na čemu Bosna i Hercegovina sada radi, jer najprije treba da se uredi zakonodavni okvir, da bi se kreirao povoljan ambijent za realizaciju ugovora vezanih za finansiranje i realizaciju projekata po ESKO modelu”, kazala je Jasmina Kafedžić, šefica sektora za energetsku efikasnost u Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

Paneli su nastavljeni razgovorima i potencijalima obnovljivih izvora energije regiona, fenomenima pametnih gradova, što podrazumijeva takođe digitalnu transformaciju, razvoj infrastrukture za e-mobilnost te o poslovnim modelima okvirnih uslova finansiranja projekata u energetici.

Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola”, istakao je da je naša stvarnost takva da više od 60 odsto energije u BiH dobijamo iz fosilnih goriva.

“Mi smo na početku korištenja potencijala vjetra i Sunca. Procjene su da bismo, kada bi čovječanstvo iskoristilo samo dva odsto energije koju Sunce emituje prema Zemlji, imali energiju za narednih hiljadu godina. Prema tome, jasno je šta je budućnost, samo je pitanje koliko ćemo to znati i moći da iskoristimo. Vrijeme je da se nađu tehnička rješenja i da se okrenemo obnovljivim izvorima energije”, zaključio je on.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, rekao je da je energetika budućnost, ali i šansa koju RS neće propustiti.

“Budućnost je u obnovljivim izvorima energije. Republika Srpska je to prepoznala i ‘Elektroprivreda RS’ je na najozbiljniji način spremna da bude kreator energetske budućnosti ovih prostora”, rekao je Đokić.

Ministar visokog obrazovanja i naučnotehnološkog razvoja RS Srđan Rajčević, govoreći o temi pametnih gradova i digitalnoj transformaciji, u kojoj se dolazi do novih poslovnih šansi, što je tema kojom se bavio panel na kojem je i sam učestvovao, rekao je da resorno ministarstvo daje potpunu podršku inicijativi da se uvede smart cities koncept u jedinice lokalne uprave u Republici Srpskoj.

IZVOR: Nezavisne novine

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita