Otvoren Samit energetike “SET Trebinje 2023” – Najavljeno osnivanje udružene energetske zajednice (FOTO)

Početna >> Novosti >> Otvoren Samit energetike “SET Trebinje 2023” – Najavljeno osnivanje udružene energetske zajednice (FOTO)

U Trebinju je danas otvoren Četvrti Samit energetike “SET Trebinje 2023” gdje prisustvuje oko 720 učesnika.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je na otvaranju Samita da je činjenica da svijet sve više se oslanja na korištenje automobila i transportnih sredstava koji se pokreću na električnu energiju što svakako govori o tome da moramo da razmišljamo i da u narednih desetak godina dati odgovore za ovo vrijeme i narednih nekoliko decenija.

– Ovo je tema koju želimo da zadržimo i naš fokus da zadržimo na ovim pitanjima. Drago mi je što ovdje u Trebinju čujem ljude koji dolaze već godinama, koji su zadovoljni i dogovorili smo se da u naredne dvije, tri ovakav samit održimo u novoj zgradi kongresnog centra koji ćemo napraviti posvećen isključivo energetici ovdje u Trebinju -poručio je Dodik.

Republika Srpska vidi veliku razvojnu šansu u sektoru energetike, sa više od 2.700 planiranih megavata u novim energetskim kapacitetima, primarno iz “čistih”, obnovljivih izvora, izjavio je premijer Radovan Višković na otvaranju Samita energetike u Trebinju.

– Postoji mogućnost osnivanja udružene energetske zajednice kroz koju bi mogli delegirati probleme ali i riješavati ih na zajednički način tako da niko ne bude oštećen, da niko nema negativne efekte. Siguran sam da u jednoj takvoj energetskoj zajednici možemo izvući i profitabilnost i stabilnost i nezavisnost u energetskom smislu – izjavio je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Događaji kao Samit energetike “SET Trebinje 2023” mogu doprinijeti pronalasku ključnih pravaca razvoja, kako za pojedinačne zemlje, tako i za region, jer samo kao region možemo biti jači i napredniji, rekla je direktor Elektromreža Srbije Jelena Matejić u Trebinju.

Matejićeva je na otvaranju ovog samita istakla da je tema ovogodišnjeg samita, koja se tiče energetske stabilnosti zapadnog Balkana, značajna, te da je važno pronaći ne samo rješenja za prevazilaženje prepreka, već i mehanizme za puno ostvarivanje energetskih potencijala regiona.

Prisutnima su se još sa pozdravnim riječima obratili Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske i Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zajednička poruka svih zvaničnika je da je ključno regionalno povezivanje u energetici.

Samit energetike Trebinje 2023 održaće se od 22. do 24. marta u organizaciji Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET.

Portal eKapija je medijski sponzor Samita.

Više o panelima i dešavanjima možete da pratite u našoj posebnoj rubrici na linku OVDJE.

Izvor: eKapija