Peti Samit energetike u Trebinju pod sloganom “Energetska povezanost Zapadnog Balkana” od 20. do 22. marta

Početna >> Novosti >> Peti Samit energetike u Trebinju pod sloganom “Energetska povezanost Zapadnog Balkana” od 20. do 22. marta

Kompanija SET d.o.o. Trebinje i ove godine organizuje Samit energetike “SET Trebinje 2024” pod sloganom “Energetska povezanost Zapadnog Balkana” u periodu od 20. do 22. marta 2024. godine

Samit se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srpske i Ministarstava energetike i rudarstva i Ministarstva privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske u Kulturnom centru u Trebinju. Generalni sponzor Samita energetike je Elnos Group Banja Luka.

– Sve veći udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahteve na ubrzani razvoj samog sistema. Istovremeno, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdevačima postaje teško zadovoljavati sve promenjiviju ponudu i potražnju. Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rešenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mere energetske efikasnosti – ističu organizatori.

Odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti, učesnici Samita, tokom tri dana skupa imaće priliku da čuju od gotovo 50 vodećih lidera u elektroindustrije iz zemalja regiona, koji učestvuju na sedam odvojenih panela. U rad Samita uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

– Ove godine u programu imamo teme povezanosti i međusobne saradnje elektroprivreda u regionu, upravljanja elektroenergetskim prenosnim sistemima, trgovanja električnom energijom, tržištem gasa, upravljanjem proizvodnim postrojenjima električne energije i upravljanjem solarnim elektranama. O ovim temama ce govoriti najprestižniji regionalni stručnjaci u oblasti energetike dok će putem prezentacija biti obrađeno još nekoliko izuzetno važnih tema a koje se odnose na dalji razvoj i pravednu tranziciju energetskog sektora u regionu – poručuje direktor SET-a Aleksandar Branković.

Samit energetike Trebinje izvrsna je prilika za saradnju javnih elektroenergetskih preduzeća, vladinih tela i pružaoca tehnologija radi razmene informacija i znanja kako bi se razumela budućnost energije i videlo kuda svet ide na polju održivosti.

SET kao događaj nudi priliku za predstavljanje i ulazak na tržište za svaku kompaniju koja želi da radi i posluje u sektoru obnovljive energije i održivosti u regionu. Takođe, u ponudi je i mogućnost prezentacije na kojoj možete prikazati i istaći svoja dostignuća, tehnologije, usluge i rešenja.

Samit će u tri dana biti domaćin za više od 1.000 učesnika iz regiona čime se nastavlja trend velike zainterovanosti stručne javnosti ali i velikog broja kompanija koje dolaze na SET i na taj način ostvaruju kontakte sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Izvor: eKapija

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita