Pionirski projekat kompanije MT-Komex u BiH – Rešetnica

Početna >> Novosti >> Pionirski projekat kompanije MT-Komex u BiH – Rešetnica

Kompetentnost i stručnost u izgradnji solarnih elektrana dovela je MT‑KOMEX u poziciju verodostojnog i vrednog partnera u energetskom sektoru. Kao takav, prepoznat je širom Srbije, s obzirom na to da je uspešno razvio i opremio niz solarnih postrojenja na tlu i na krovovima, međutim, sada je sjajna prilika da se kao ozbiljan partner dokaže i van naših granica.

Upuštajući se u izgradnju održive budućnosti, kompanija MT‑KOMEX je nedavno proširila svoje poslovanje na Bosnu i Hercegovinu, gde će uskoro zajedno sa MT‑KOMEX BH d.o.o. otpočeti svoj debitantski projekat u ovoj zemlji – Fotonaponska elektrana (FNE) Rešetnica. Ova solarna elektrana biće izgrađena u istoimenom mestu u gradu Goraždu i predstavljaće spoj tehnološkog umeća i ekološke svesti, koji će administrativno pripadati Bosansko-podrinjskom kantonu.

Foto: MT-KOMEX

Izgradnja solarne elektrane u BiH biće obavljena po sistemu „ključ u ruke“, što bi značilo da je izvođač odgovoran za sve faze projekta, uključujući – projektovanje, isporuku, montažu i ispitivanje fotonaponske elektrane. Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do lokacije, potom instaliranje panela, postavljanje invertera i ostale potrebne infrastrukture, i na kraju uveravanje da ceo sistem funkcioniše – poverena je stručnom timu kompanije. Primena ovog metoda podrazumeva da će investitoru, Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo, biti predstavljen krajnji proizvod, odnosno potpuno funkcionalno postrojenje spremno za rad, što ih oslobađa muke oko upravljanja mnogobrojnim zadacima i složenim fazama rada.

Solarna elektrana biće pozicionirana na oko 900 metara nadmorske visine, dok će se plato predviđen za postavku FNE Rešetnica prostirati na oko 8.200 m2 (ili 0,82 hektara) od 10.015 m2 ukupne veličine parcele. Odabrana lokacija trebalo bi da pruža ne samo čvrstu platformu za konstrukciju već i velik potencijal za efikasno korišćenje sunčeve svetlosti za proizvodnju energije visokog prinosa.

Za izgradnju ovog objekta biće korišćeni solarni paneli Luxor Solar. Izbor panela temelji se na njihovoj efikasnosti u pretvaranju sunčeve svetlosti u električnu energiju – što je suštinski atribut, zatim dugovečnosti i pouzdanosti u različitim vremenskim uslovima, s obzirom na to da su nedavne oluje na ovim prostorima jasno stavile do znanja da je to značajan kriterijum pri izboru panela.


Foto: MT-KOMEX

S druge strane, Fronius invertori trebalo bi omoguće efikasno i pouzdano konvertovanje struje i time takođe doprinesu optimalnom funkcionisanju celokupnog sistema.

– Naravno, ključno pitanje je ukupan kapacitet koji će elektrana posedovati. Dakle, predviđeno je da solarna elektrana FNE Rešetnica, sa instaliranom snagom od 1.050 kWp, i ukupnom izlaznom/aktivnom snagom od 800 kW AC, proizvede procenjenu godišnju energiju od 1411 MWh – rekao je Radoslav Marić, direktor MT‑KOMEX BH d.o.o.

Kompanija MT‑KOMEX spoznala je da svojim dugogodišnjim iskustvom i znanjem može da pomogne razvoj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini osnivanjem MT‑KOMEX BH d.o.o. Osim ugovora za izgradnju FNE Rešetnica, u toku su pregovori za izgradnju još četiri solarne elektrane u BiH, tri na krovu i jedna na zemlji. Inženjeri i instalateri kompanije spremni su za sve izazove koje im donosi poslovanje na ovom području, i tu su da svakom klijentu pomognu u izgradnji solarne elektrane.

Priredila: Milica Vučković

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala CIRKULARNA EKONOMIJA

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita