Potpisana zajednička izjava o saradnji

Početna >> Novosti >> Potpisana zajednička izjava o saradnji

Sekretarijat Energetske zajednice Evropske Unije, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Samit energetike doo Trebinje usaglasili su i potpisali tekst zajedničke izjave o saradnji u cilju provođenja aktivnosti na implementaciji obaveza koje je Bosna i Hercegovina prihvatila potpisivanjem članstva u Energetskoj zajednici EU.

Potpisnici izjave direktor Sekretarijata Energetske zajednice gosp. Janez Kopač, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa gosp. Staša Košarac i direktor Samita energetike Trebinje gosp. Aleksandar Branković saglasni su da će se u organizaciji ovih institucija na predstojećem drugom Samitu energetike Trebinje 2021 organizovati panel diskusija na temu energetske tranzicije regiona – analiza stanja, prilike i izazovi u budućnosti. Panel će se tematski baviti dekarbonizacijom energetskog sektora i smanjenja štetnih uticaja na životnu sredinu.

Učesnici panela će biti nadležni Ministri energije i rudarstva zemalja regiona i predstavnici Sekretarijata a navedeni panel treba da diskusijom i zaključcima panelista te stavovima javnosti doprinese ostvarenju ciljeva tranzicije, a to su:

  1. povećanje efikasnosti u primarnoj potrošnji energije (PPE),
  2. povećanje učešća OIE u finalnoj potrošnji energije,
  3. smanjenje efekata staklene bašte (engl. akronim GHG) u apsolutnom iznosu, kao i
  4. smanjenje štetnih emisija u životnu sredinu

Obaveze potpisnika ove izjave su, da u sinergiji ostvare krajnje organizacione napore kako bi panel u konačnici dao svoj doprinos, da BiH i region i dalje idu putem uravnoteženja načina proizvodnje električne energije prema zahtjevima i usmjerenjima Evropske Unije.

Drugi Samit energetike “SET Trebinje 2021” u organizaciji MH Elektroprivrede Republike Srpske i SET d.o.o. Trebinje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH biće održan 11. i 12. marta 2021. godine u Trebinju.

Prvi Samit energetike ispunio je sva ocekivanja stručne javnosti i bio je mjesto susreta razgovora i promisljanja održivog energetskog razvoja regiona