Slovački privrednici stižu na Samit energetike Trebinje

Početna >> Novosti >> Slovački privrednici stižu na Samit energetike Trebinje

Samit energetike Trebinje i Slovačka agencija za ulaganja i razvoj (SARIO) uspostavili su saradnju na osnovu koje će na ovogodišnji Samit, koji se održava od 16. do 18. marta, stići delegacija slovačkih privrednika koji će tražiti nove poslovne partnere, saopštili su organizatori Samita.

Kako je dogovoreno, privrednici iz Slovačke će doći po pozivu Ministarstva inostranih poslova Vlade Slovačke.

Aleksandar Branković, direktor firme SET, koja je organizator Samita energetike Trebinje, kazao je da je uspostavljanje saradnje sa SARIO-m samo još jedna potvrda da SET prevazilazi regionalne okvire i da sve više postaje prepoznat kao najznačajniji stručno-poslovni skup iz oblasti energetike koje se održava u ovom dijelu Evrope.

On je podsjetio da osim velikog broja domaćih institucija i kompanija koje su pokrovitelji ili sponzori SET 2022 nalazi iz značajan broj kompanija iz regiona ali i EU.

– Osim pokroviteljstava koje smo dobili od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlade RS, istakao bih i pokroviteljstvo Elektroprivrede Crne Gore, Elektroprivrede Srbije, kao i podršku međunarodnih institucija među kojima su Energetska zajednica, UNDP, EBRD i druge – kazao je Branković

Teme ovogodišnjeg SET-a će biti: dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu, razvoj gasovodne infrastrukture u regionu u funkciji sigurnosti snabdijevanja, a na panelima će biti riječi i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, i izazovima daljnje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama (ETS), energetskoj efikasnost, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

U deset odvojenih panela učestvovaće oko 70 vodećih stručnjaka iz oblasti energetike, donosiocio odluka i predstavnici najznačajnijih kompanija iz zemlje i regiona.

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita