Solarna postrojenja instalisane snage do 250 kW se izuzimaju iz koncesionih odnosa u RS

Početna >> Novosti >> Solarna postrojenja instalisane snage do 250 kW se izuzimaju iz koncesionih odnosa u RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je na sednici održanoj u četvrtak, 12. marta, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama. Kako je saopšteno iz Vlade, razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba radi lakšeg tumačenja i primene u praksi.

Najznačajnije razlike između Nacrta i Predloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju se u tome da se, pored već propisanih, i solarna postrojenja sa foto-naponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, izuzimaju iz predmeta koncesije, odnosno, koncesionog odnosa.

Osim navedenog, dopunjena je odredba kojom se, između ostalog, uređuje namena sredstava prikupljenih od koncesione naknade, a predstavlja prihod budžeta jedinice lokalne samouprave, na način da se ta sredstva mogu koristiti i za druge potrebe lokalnog razvoja, te ostale troškove neophodne za funkcionisanje jedinice lokalne samouprave, ne ugrožavajući definisana ograničenja.

Naime, sredstva od koncesionih naknada ne mogu se koristiti za plate i druga lična primanja zaposlenih u administrativnoj službi, funkcionera i odbornika u jedinicama lokalne samouprave, niti za plate i druga lična primanja korisnika budžeta jedinice lokalne samouprave.

IZVOR: eKapija.com

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita