Stručnjaci regiona o hibridnoj energetskoj budućnosti – Otvoren Samit energetike u Trebinju

Početna >> Novosti >> Stručnjaci regiona o hibridnoj energetskoj budućnosti – Otvoren Samit energetike u Trebinju

Drugi po redu Samit energetike Trebinje 2021 otvoren je danas, 20. maja, i u dva dana će u salama Kulturnog centra Trebinje okupiti najvažnije stručnjake energetske oblasti, ministre energetike zemalja regiona, kao i kompanije koje su svojim uslugama oslonac energetskom sektoru kako RS i BiH, tako i regiona.

Na Samit su stigli i predstavnici banaka, kao finansijera energetskih projekata, zatim stručnjaci elektroprivrednih preduzeća, UNDP-a, USAID-a, poslovnih udruženja za obnovljive izvore energije, operatora prenosnih sistema, kao i profesori fakulteta.

Kako je rečeno na otvaranju Samita, ovo je značajna prilika da svi učesnici, kao i oni koji Samit prate onlajn, čuju koje su to najčešći izazovi u nadolazećoj energetskoj traniciji i hibridnoj energetskoj budućnosti koja nas čeka, i koji su koraci koje zemlje regiona moraju proći na tom putu.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS, istakao je u svom pozdravnom govoru da se zajedničkim radom u ovom sektoru može mnogo više napredovati i ostvariti veći profit.

– Da kreiramo međusobne relacije i time pomognemo svojim kompanijama, zemljama i građanima. Naši udruženi kapaciteti bili bi mnogo veliki, a do danas su neiskorišćeni. Ovdje se susreću struka i nauka, razmjenjuju iskustva i vještine u izgradnji, upravljanju, održavanju ali i budućnosti energetike Zapadnog Balkana što je tema prvog radnog dana Samita – naveo je Petrović.

Petrović je istakao da nam je potrebna sigurna energetska budućnost kako u proizvodnji, tako i u pohranjivanju energije i snabdijevanju potrošača.

– Kroz sedam panela razgovaraćemo o energetskoj strategiji i energetskim planovima u regionu, o investicionim ciklusima i gradnji novih kapaciteta, nastavku liberaliralizacije tržišta električne energije, reformi sektora daljinskog grijanja u regiiji, hibridnoj energetskoj budućnosti, razvoju potencijala OIE, modelima uslovima i preprekama za investiranje u sektor energetike.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, smatra da Samit energetike u Trebinju može dati rješenja koja će pomoći da se zajedničkim naporima napravi iskorak u razvoju energetskog sektora BiH i regiona.

– Da bismo postigli željeni nivo razvoja neophodno je transformisati sektor energetike, prilagoditi ga trenutnim ali i potrebama budućnosti – rekao je Košarac.

Naglasio je da BiH potpisivanjem međunarodnih ugovora ima obavezu implementacije određenih pravila, među kojima su obaveze iz ugovora o Energetskoj zajednici i agende za Zapadni Balkan.

– U proteklom periodu učinjen je izvjestan napredak u implementaciji obaveza, ali Zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije nije usvojen. Međutim, raduje me činjenica da smo na jučeranjem sastanku u Sarajevu sa resornim ministrima entiteta definisali zajedničko kretanje kada je u pitanju ovaj zakon i uvjeren sam da ćemo u narednom periodu ovo pitanje na adekvatan način rješavati i time ispuniti obavezu iz Trećeg energetskog paketa – dodao je Košarac.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, izrazio je očekivanje da će ovaj samit doprinijeti razvoju sektora energetike u BiH i regionu, upravo na bazi znanja i kompetencija koje nose učesnici Samita.

– Došli smo s namjerom da damo svoj puni doprinos da se sektor energetike intenzivno razvija. RS je svoju orijentaciju u razvojnom smislu definisala na vrlo vidljiv način tako što je energetiku stavila u fokus svog ukupnom ekonomskog razvoja na prvo mjesto – rekao je Đokić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je ovogodišnji SET prilika da se pokaže šta se uradilo u prethodnom periodu, kakve su reforme pokrenute i koje investicije treba da postanu dio održivih elektro-energetskih sistema zemalja u regionu.

– Posebno je važno da se ostvari kontinuitet investicija u oblasti energetike jer je na nama da iskoristimo ono što nam je podarila priroda i da te resurse usmjerimo ka povećanju BDP-a, otvaranju novih radnim mjesta i održivom rastu i razvoju naše ekonomije.

Istakao je da se Trebinje pozicioniralo kao lider u energetskoj sferi.

– Ne samo zbog toga što se na njegovoj teritoriji nalaze dvije hidroelektrane, već što sa 270 sunčanih dana u godini nudi optimalne uslove za izgradnju solarnih elektrana, koje su budućnost energetske zajednice u cijelom svijetu – rekao je Ćurić.

Samit energetike SET 2021 se u organizaciji Elektroprivrede RS i firme SET održava 20. i 21. maja, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vlade RS i kompanije Končar, uz generalno sponzorstvo kompanije Elnos Group i podršku Infinity group i kompanije Dwelt.

Portal eKapija je medijski pokrovitelj Samita energetike Trebinje 2021.

Izvor: eKapija

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita