Završne pripreme za peti Samit energetike – očekuje se rekordni broj učesnika

Početna >> Novosti >> Završne pripreme za peti Samit energetike – očekuje se rekordni broj učesnika

Pripreme za peti samit energetike koji će biti održan u Trebinju od 20. do 22. marta ulaze u završnu fazu. Očekuje se učešće oko hiljadu predstavnika energetskih kompanija, javnih i privatnih preduzeća, pružaoca usluga u oblasti energetike, te predstavnika resornih ministarstava i drugih vladinih tijela zemalja regiona.

„Mi već sada imamo završene sve poslove u djelokrugu programskog odbora i usvojenu agendu koja će u narednih sedam dana biti zvanično objavljena na sajtu Samita energetike , gdje će biti navedeni i svi učesnici Samita“, kazao je direktor SЕT-a Aleksandar Branković. „Ove godine , kada Samit energetike obilježava mali jubilej, petu godinu postojanja, imaćemo još veći broj i učesnika i sponzora, nego do sada, što nas posebno raduje. To je potvrda da je SЕT izrastao u jedan od najrespektabilnijih događaja ove vrste u oblasti energetike u regionu, koji okuplja najeminentnije stručnjake i predstavnike svih relevantnih kompanija iz ove oblasti “, ističe Branković.

Peti samit energetike održava se pod sloganom „Еnergetska povezanost zapadnog Balkana, a osim ove teme, tokom tri dana na sedam odvojenih panela i tri razgovora „jedan na jedan“ čuće se mišljenja stručnjaka iz oblasti „zelene“ energije, obnovljivih izvora, prenosnih sistema, proizvodnje i tržišta energije.

„Tranzicija energetike nam je uvijek u prvom planu ali tu su i teme koje se tiču proširenja kapaciteta elektro-energetskih mreža, uvođenje obnovljivih izvora energije u mrežu, trgovanje energijom ovdje u regionu i neke teme koje su važne za one male proizvođače energije, kojih je sve više, a to je kako održavati vlastite solarne elektrane i kako upravljati njima“, kazao je Branković.

Osim razmjene mišljenja i ideja o značajnim i važnim temama iz oblasti energetike, očekuje se da se tokom Samita u Trebinju sklope važni ugovori, i ostvare važni kontakti i nova poslovna partnerstva.

„Samit izrasta u pravu poslovnu konferenciju gdje mnoge kompanije koje dolaze u Trebinju tu ostvare prve razgovore i dogovore, a ima i realizovanih ugovora što nas posebno raduje, i to što se ljudi nama stalno vraćaju“, kazao je Aleksandar Branković.

On je istakao da je Samit energetike u Trebinju već sada sigurno među pet ovakvih događaja u Еvropi. Da je to tako, dokazuje iz godine u godinu sve veći broj učesnika .

„I ove godine će sigurno tako biti, smještajni kapaciteti su već prilično popunjeni tokom trajanja Samita. Već sada imamo prijavljeno preko 300 učesnika, a do Samita je još mjesec dana. Sigurno da ćemo premašiti broj od 700 ili 800 učesnika koji je bio prošle godine“, dodaje Branković.

Generalni sponzor Samita je „ Еlnos group“ iz Banjaluke, a pokrovitelji Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo energetike i rudarstva i Ministarstvo privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske.

Detalje o Samitu možete pogledati u našoj emisiji Еnergo klub u petak od 18.20 sati.

Media tim SET

Izvor: ATV

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita