Dwelt kontinuirano razvija softver za kompanije u oblasti energetike – Banjalučka kompanija radi i na prvom “energy cloudu” u regionu

Početna >> Novosti >> Dwelt kontinuirano razvija softver za kompanije u oblasti energetike – Banjalučka kompanija radi i na prvom “energy cloudu” u regionu

Banjalučka kompanija Dwelt je prva u regionu razvila vlastito softversko rješenje namijenjeno kako snabdijevačima električne energije, tako i operatorima distributivnog sistema. Radi se o softverskom riješenju Platoforma X core i pXD.

– U skladu sa tim naš fokus na Samitu energetike Trebinje je na predstavljanju mogućnosti softverske platforme kompanijama koje posluju na otvorenom tržištu električne energije. Naša vizija od starta same ideje, pa kroz njenu realizaciju, i sada kada govorimo o razvoju, podrazumijevala je da akcenat stavljamo na kompanije koje prodaju čistu energiju tj. energiju iz obnovljivih izvora – kaže u izjavi za eKapiju Stefan Krneta, osnivač i direktor Dwelta, kompanije koja će predstaviti svoje usluge na ovogodišnjem Samitu energetike Trebinje.

Krneta navodi da je protekla pandemijska godina bila u najmanju ruku krajnje neobična, pa i izazovna, u smislu ponuđenih rješenja za brojne procese u svim segmentima društva, pa i za poslovnu zajednicu, bez obzira na oblast poslovanja.

– Ono u šta sam 100% siguran, nakon ove godine, jeste da će narednih pet do deset godina struja postati najvažniji izvor energije, jer digitalni svijet ne može da preživi bez struje, a potreba za njim, digitalnim svijetom, sada je jasnija nego ikada prije, pa i skepticima. Riječima moje struke, Covid 19 je definitivno jedan od glavnih driver-a digitalizacije uopšte – ističe Krneta.

U tom pravcu, interesantni su podaci do kojih su došli analizirajući prošlogodišnja dešavanja na polju energetike, a tiču se izvora električne energije. Kako objašnjava naš sagovornik, cijena nafte je po prvi put u istoriji bila negativna, dok je solarna energija postala najjeftiniji izvor električne energije.

– Ovo jasno govori o značaju upravljanja energijom kao strateškim resursom. Uz kontinuiran razvoj softverske platforme namijenjene za enegetski sektor, tokom prošle godine počeli smo da planiramo i projekat izgradnje prvog “energy cloud-a” u regionu.

Digitalizacija 2.0 je postala glavni “technology disruptor” za narednih deset godina i svakako će promijeniti način na koji razmišljamo o energetici, pojašnjava Krneta.

– Naša predviđanja digitalnog energetskog sektora je da će tek narednih deset godina obilježiti masovnu digitalizaciju vođenu prvenstveno dostupnošću novih tehnologija kao sto su 5G, AI, big data, IoT and cloud computing.

Aktuelni projekti

Dwelt sada završava proces razdvajanja distribucije i snabdijevanja pri Elektroprivredi Republike Srpske u okviru koje implementiraju softversku platformu kako na javnom tako i na tržišnom snabdijevanju električne energije, i implementiraju više od 60.000 pametnih brojila u vlastiti AMM/MDM softver kroz dva projekta.

– U toku ove godine planiramo i da pustimo u produkciju prvi “smart metering” Software-as-a-Service proizvod i da radimo na razvoju vlastitog cloud-a specijalizovanog za energetske kompanije.

Krneta ističe da Dwelt već sarašuje sa sličnim kompanijama iz Austrije i Njemačke. Kvalitet, visok stepen znanja i profesionalnost, kako kaže, otvara mogućnost saradnje i za kompanije iz regiona.

Samit energetike SET 2021 se u organizaciji Elektroprivrede RS i firme SET održava 20. i 21. maja, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vlade RS i kompanije Končar, uz generalno sponzorstvo kompanije Elnos Group i podršku Infinity group i kompanije Dwelt.

Portal eKapija je medijski pokrovitelj Samita energetike Trebinje 2021.

Teodora Brnjoš

Izvor: eKapija

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita