DWELT na Samitu energetike u Trebinju predstavio softverska rješenja za sistem elektrosnabdijevanja bez greške

Početna >> Novosti >> DWELT na Samitu energetike u Trebinju predstavio softverska rješenja za sistem elektrosnabdijevanja bez greške

Kao partner Elektroprivrede Republike Srpske kroz projekat softverske podrške snabdijevanja električnom energijom za više od 500.000 potrošača i IT kompanija Dwelt je učestvovala na samitu Energetska budućnost zapadnog Balkana u Trebinju.

Stefan Krneta, osnivač Dwelta bio je uvodničar i učesnik panela “Moderne mreže-pametna energetika”. Predstavljajući projekat saradnje sa Elektroprivredom, Krneta je istakao da sopstveni softverski sistem, Platforma X, treba da pomogne nacionalnoj kompaniji da se transformiše i da omogući lakše predviđanje potrošnje i samim tim poveća prihod od izvoza električne energije.

Krneta je tom prilikom pojasnio da se saradnja Dwelta sa Elektroprivredom odvija kroz razvoj i implementaciju core softverskog sistema za direkciju za snabdijevanje električnom energijom i omogućava Elektroprivredi upravljanje sa više od pola miliona kupaca. Po prvi put u regiji nakon razdvajanja distribucije i snabdijevanja prvi obračun je urađen bez obračunskih grešaka i bez kašnjenja – na tu činjenicu Dwelt je izuzetno ponosan.

– Kao domaća kompanija, sa više od 20 zaposlenih inženjera, Dwelt je imao dva dodatna motiva da projekat sa ERS bude urađen besprijekorno. Prvi, da stvori sistem za generacije koje dolaze i drugi, da stvori sistem koji će poboljšati tržišnu poziciju najjače nacionalne kompanije. Zato, na ovom projektu rade najbolji ljudi, koriste se najnovije tehnologije, razvoj je baziran na najnovijim naučnim dostignućima, a mi u Dweltu se nadamo da ćemo uskoro sličan projekat realizovati i van granica naše zemlje – naveo je Krneta.

On je dodao da živimo u vremenu kada IT kompanije intenzivno mjenjaju tradicionalno tržište energije – na bolje – kako za korisnika tako i za pružaoca usluga.

– Konkretno te mogućnosti pruža Dweltov softverski proizvod Platforma X – koja pružaocu usluga omogućava maksimalno optimiziran rad mreže, pouzdanost i sigurnost rada, a krajnjim korisnicima nudi mogućnost neposredne kontrole i upravljanja vlastitom potrošnjom energije. Sistem pruža mogućnosti da otkrije krađu električne energije i da je spriječi, ali i da otkrije kvarove na opremi. Naša vizija je omogućiti građanima privilegiju da preko računara ili pametnih telefona imaju potpunu kontrolu vlastite potrošnje energije u njihovim stambenim jedinicima i što da ne, ako ostvare uštedu istu prodaju nacionalnoj energetskoj mreži – naveo je Krneta.

Pojasnio je da je njihov softverski proizvod, prepoznat kvalitetom i van granica naše zemlje, a da tome u prilog govori i poziv organizatora Ekosamita za učešče na panelima samita koji će biti održan u Berlinu početkom maja, a koji okuplja vodeće evropske startapove, investitore i korporacije.

– Čvrsto vjerujemo da će narednih 10-20-30 godina, biti “most challeging” od kako smo na ovoj planeti. Vještačka inteligencija, blockchain tehnologija, 3d štampanje, big data, IOT, električna vozila, 5G internet, virtuelna stvarnost. Ove tehnologije će u vrlo kratkom roku biti spremne za masovnu upotrebu. Sa moje tačke gledišta upravo živimo istorijski trenutak energetske digitalne transfromacije – zaključio je Krneta.

Na kraju Krneta je pohvalio i organizatore samita koji su, kako kaže, odgovorili na aktuelne potrebe energetskog tržišta, pružaoca i korisnika usluga, te obezbjedili učešće eminentnih predstavnika energetskih sektora i iz regiona, ali i nas IT stručnjaka čija vizija digitalne transformacije energetskog sektora odgovara potrebama domaćih kompanija kao i na globalnom tržištu.

IZVOR: eKapija.com