Promovisan “Pametni parking” u Banjaluci

Početna >> Novosti >> Promovisan “Pametni parking” u Banjaluci

BANJALUKA – Tri studenta Univerziteta u Banjaluci promovisala su danas autorsku aplikaciju “Pametni parking”, koja je puštena u funkciju u javnoj garaži “Borik”.

Cilj aplikacije je lakši pronalazak parkinga u gradu i smanjenje gužve, a njeni autori Rastko Zeljković i Dragan Ivanović, studenti Elektrotehničkog fakulteta, i Danilo Vuković, student Ekonomskog fakulteta, za nju su nagrađeni na takmičenju “Mojih pet minuta”.

Aplikacija je pilot-projekat koji je finansijski podržala kompanija “Prointer ITSS”.

Aplikaciju je predstavio Ivanović, koji je istakao da je rad zasad baziran samo na ovaj jedan parking, u Aleji Centar, ali da se nada da će uskoro biti i na ostale parkinge i javne garaže u gradu i u drugim lokalnim zajednicama.

“Cilj aplikacije je da budu smanjene gužve u gradu i da u svakom trenutku ljudi mogu da vide gdje imaju najbliže slobodno parking mjesto, kao i sva slobodna parking mjesta u gradu”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, aplikacija “Pametni parking” dostupna je na Play prodavnici i veb-sajtu www.pametniparking.com, a korisnici u svakom trenutku mogu dobiti informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cijenama.

“Nakon testne faze aplikacija funkcioniše, kao i displej za prikaz slobodnih parking mjesta na ulazu u parking i garažu. Projekat smo realizovali uz logističku i finansijsku podršku kompanije ‘Prointer ITSS’ kao poklon gradu”, istakao je Ivanović.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je grad uvijek opredijeljen da poboljša uslove što se tiče saobraćaja.

“Nastojimo mnogim projektima da smanjimo gužvu u gradu, izgrađene su kružne raskrsnice i poboljšana je saobraćajna infrastruktura u mnogim naseljima”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je cilj da se optimizira korištenje parkinga kako bi građani provodili što manje vremena u saobraćaju tražeći slobodna parking mjesta.

“Namjera je da to proširimo i pokrijemo šire područje grada, da građani prave manje gužve i troše manje vremena u saobraćaju”, kazao je Radojičić.

Bojan Vujić, direktor kompanije “Prointer ITSS”, kazao je da on uvijek podržava mlade i talentovane autore.

“Ovo je 100 odsto autorski rad studenata, a mi smo ga finansijski podržali i naši stručnjaci su im pomagali u radu. Ovo je još jedan dokaz da imamo stručnjake i da želimo da oni ostanu ovdje i napreduju”, istakao je Vujić.

IZVOR: Nezavisne novine.