SET 2020 – Region se okuplja u Trebinju da razgovara o energetskoj tranziciji

Početna >> Novosti >> SET 2020 – Region se okuplja u Trebinju da razgovara o energetskoj tranziciji

Okupljanje vodećih energetskih stručnjaka iz regiona i Evrope, kao i donosioca odluka, 5. i 6. marta u Trebinju pokazaće gde se region nalazi kada je reč o energetskoj tranziciji i investicijama u obnovljive izvore energije.

Dvodnevni Samit energetike Trebinje – SET 2020. pod sloganom Energetska budućnost Zapadnog Balkana organizuju Grad Trebinje, firma SET i ERS pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Skup će biti mesto na kojem će region predstaviti investicione potencijale, pre svega, u obnovljive izvore energije.

Svoje viđenje promena koja se dešavaju daće čelni ljudi najvećih državnih energetskih kompanija u regionu – Elektroprivrede RS (ERS), Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), Elektroprivrede BIH (EPBiH), Elektroprivrede Srbije (EPS) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Luka Petrović generalni direktor ERS-a, govoriće o planu ove kompanije da u narednih deset godina izgradi 1000 MW u obnovljivim izvorima energije, a od Bajazita Jašarevića, direktora EPBiH, učesnici skupa će iz prve ruke moći da saznaju sve o najnovijem projektu – gradnji vjetroelektrane Vlašić.

Luka Petrović (ERS)

Kako se sa istim problemima suočavaju državne kompanije u EU govoriće Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnje u Hrvatskoj elektroprivredi, kao i Mitja Tašler, direktor firme Termoelektrarna Šoštanj koja posluje u sastavu kompanije Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Aleksander Mervar, direktor slovenačke kompanije ELES, pokušaće da objasni gde su u svemu tome operatori prenosnog sistema.

Janez Kopač, direktor Energetske zajednice, podsetiće region šta su obaveze na putu ka EU

Zoran Obradović (wpd Adria)

O tome kako regionalna kompanija može da postane evropski koncern govoriće Borko Torbica, potpredsjednik Elnos Grupe dok će Stefan Krneta, direktor banjalučkog startapa Dwelt, predstaviti softver koji je osvojio Evropu.

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice podsetiće još jednom region šta su obaveze na putu ka EU, ali i moguća rešenja.

SET 2020. posvetiće pažnju i energetskoj efikasnosti, kao jednom od najvećih potencijala regiona. Kako u tome može pomoći ESCO model govoriće Ankica Barbulov, ESCO konsultant, dok će Bojan Bogdanović, Principal Fund Manager, Renewable District Energy, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), predstaviti projekte koje je ova banka započela kako bi podržala korišćenje OIE u daljinskim sistemima grejanja i hlađenja.

Stiglo 250 prijava

Organizatori pozivaju sve zainteresovane kompanije i pojedince da se registruju za ovaj skup putem online prijave na linku, imejla podrska@setrebinje.com, ili telefona +387 59 222 536, najkasnije do 28. februara.

Region je pokazao veliko interesovanje za SET 2020.

Aleksandar Branković, direktor firme SET d.o.o., koja je jedan od organizatora prvog Samita, kaže da se do sada prijavilo više od 250 učesnika.

“Region je pokazao veliko interesovanje za SET 2020, što govori da je ovakav skup bio više nego potreban. Skoro svi kapaciteti su popunjeni, ali ukoliko interesovanje bude još veće, mi ćemo obezbediti uslove da svi koji budu želeli imaju mogućnost da učestvuju na Samitu”, naveo je Branković.