Solarni i vjetroparkovi širom regiona, digitalizacija i nove tehnologije – Šta poručuju sponzori Samita energetike Trebinje 2022 (2)

Početna >> Novosti >> Solarni i vjetroparkovi širom regiona, digitalizacija i nove tehnologije – Šta poručuju sponzori Samita energetike Trebinje 2022 (2)

Veliki je broj kompanija iz regiona koji će se ove godine predstaviti na Samitu energetike Trebinje 2022. Biće to, kako kažu njihovi predstavnici, prilika da sa ostalim učesnicima diskutuju o izazovima energetske budućnosti.

Bilo da se radi o gradnji novih energetskih postrojenja, ponudi opreme i usluga, elektromobilnosti, ulozi građana u proizvodnji struje, softverskim rješenjima za energetiku, trgovanju na berzi ili sve ofanzivnijoj digitalizaciji u energetici, okupljanje na samitu pružiće mogućnost da kompanije predoče najaktuelnije projekte, ukažu na nove trendove i predstave svoja rješenja. Svjedoci smo da se energetsko tržište ubrzano mijenja, i da je imperativ biti u toku sa svim novitetima, a obezbjediti energetsku stabilnost u postojećim okolnostima je tema broj 1.

Predstavljamo sponzore SET 2022:

Elnos Grupa je internacionalni koncern za elektroenergetiku koji posluje u 14 zemalja. Svoju zavidnu poziciju među ekspertskim kompanijama Elnos Grupa je zaslužila realizujući mnogobrojne projekte rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje objekata do 400 kV u oblasti dalekovoda, trafostanica, elektrana i infrastrukture.

Prošla, 2021. godina, je za ovu kompaniju bila jako uspješna, a osim niza podviga koje su realizovali na Islandu, u Švedskoj, Njemačkoj i u regiji, posebno su ponosni na to što su uspješno otvorili vrata dva nova važna evropska tržišta – Velike Britanije i Danske.

– Svoje profesionalne sposobnosti na novim tržištima već potvrđujemo kroz realizaciju naših prvih zadataka i to kao dio realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta HS2 u Velikoj Britaniji i izgradnju novog 400 kV dvosistemskog dalekovoda dužine 150 km u Danskoj. Nova tržišta i rad na izazovnim i kompleksnim projektima su važan dio formule koja je našu kompaniju do sada pozicionirala među regionalne lidere u našoj oblasti djelovanja – poručuju iz Elnos Grupe.

Jedan od najznačajnijih iskoraka Elnos Grupa je tokom protekle decenije ostvarila u segmentu obnovljivih izvora energije, u kome je do sada realizovala kapitalne projekte, u oblastima hidro, vjetro i termo energije. Realizujući velike zelene poduhvate kompanija je sarađivala sa svjetskim liderima u oblasti obnovljivih izvora, donoseći tako najmodernija tehnička rješenja i inovacije u matičnu zemlju.

– Elnos Grupa je davno prepoznala šansu razvoja na OIE planu i godinama unazad je akter projekata koji su mijenjali zelenu mapu regije i Evrope. Timovi naše kompanije su do sada učestvovali u izgradnji više od 500 megavata instaliranih kapaciteta, u oblastima hidroenergije, vjetroenergije i zelenih projekata u oblasti termoenergije i energije biomase. Ovi projekti su od velike važnosti za obezbjeđenje energetskih resursa budućnosti – ističu u Elnos Grupi.

Kažu da izdvajaju samo nekoliko važnih zelenih projekata koje su ekipe Elnos Grupe gradile, ili i dalje grade, u regiji. To su izgradnja vjetroparkova Krivača (103 MW) u Srbiji i Bogoslovec (36 MW) u Sjevernoj Makedoniji, izgradnja vjetroparka Čibuk 1 (158 MW) u Srbiji i revitalizacija starih MHE u zapadnom dijelu ove zemlje, te revitalizacija hidroelektrane Zvornik (124 MW).

Na planu aktivnosti u narednom periodu, u Elnos Grupi ističu da su usmjereni na realizaciji novih i sve zahtjevnijih projekata uz primjenu novih tehnologija.

– Kao kompanija smo dokazali da je iskorak na neka od najzahtjevnijih evropskih tržišta energetike moguć. Za postizanje takvog ishoda potrebno je mnogo ulagati u znanja, kadrove, savremenu mehanizaciju i moderne tehnologije. Razvoj energetske infrastrukture, i infrastrukture generalno, su dio strateškog puta budućnosti BiH, i cijele regije, a naši projektni i operativni timovi spremno čekaju izazove koje će donijeti nove investicione cikluse na ovom planu – poručuju iz Elnos Grupe.

Etmax

Uspjeh SET-a u prethodnim godinama nam je pokazao koliki je strateški značaj energetike u Republici Srpskoj, a posebno sektora obnovljivih izvora energije i o kakvom razvojnom potencijalu se radi, kažu iz kompanije Etmax koja i ove godine ušestvuje u sponzorstvu Samita energetike Trebinje.

– Etmax se duži niz godina razvijao u tržišnog lidera u oblasti projektovanja i izgradnje fotonaponskih elektrana i u tom smislu dobra saradnja i povezanost sa SET-om je bila logična i očekivana. Kao prijatelj Samita i učesnik u prethodnim godinama, a posebno jer smo uspostavili dobru saradnju sa stručnjacima koji su osmislili i razvili SET u izuzetno uspiješan poslovni događaj, možemo istaći da povezivanje, predstavljanje razvojnih potencijala i okupljanje najvažnijih predstavnika energetskih i drugih strateških sektora daje odlične rezultate. U prethodnim godinama prezentovali smo razvojni koncept Etmaxa, potencijale koje imamo i uspješne projekte. Svjedoci smo trendova rasta cijene električne energije i brzog razvoja alternativnih načina proizvodnje, koji će svakodnevno dobijati na značaju. Smatramo da će upravo SET dugoročno omogućiti stvaranje pozitivne klime za rad i investiranje u obnovljive izvore, kao i u energetiku uopšte – poručuju iz Etmax-a.

Kažu da će se narednih dana na samitu u Trebinju fokusirati na aktivan doprinos panelima, diskusijama, prezentovanjem rješenja koja su razvili u prethodnom periodu i koja su pokazala da su funkcionalna i prilagođena našem području. Predstaviće njihove prve korake u razvoju i promociji obnovljivih izvora u RS, a posebno kako su naučene lekcije ugradili u danas jedan od najbrže rastućih industrijskih sektora u regionu.

Projekat solarne elektrane kompanije Etmax

Projekat solarne elektrane kompanije Etmax (Foto: ETMAX d.o.o.)

– Za Etmax je važno da predstavimo svoja iskustva u dosadašnjem radu, kao i da razgovaramo sa stručnjacima iz branše, razmjenimo ideje i budemo u prilici da čujemo različita mišljenja i stavove o mogućnostima razvoja, uspostave multisektorske saradnje i drugim važnim temama. Planiramo da predstavimo i neke od modela svog rada i tehnološka rješenja. Naglasak našeg predstavljanja će ove godine biti na tome da je Etmax, kao vodeća kompanija u oblasti projektovanja i izgradnje solarnih elektrana u BiH, započela prve korake realizacije projekta solarne elektrane velike instalisane snage. Velika postrojenja imaju izuzetan strateški značaj za energetski sektor uopšte, i osigurat će bržu i efikasniju energetsku tranziciju cijelog regiona i sve više će dobijati na značaju. U oblasti izgradnje velikih solarnih postrojenja u BiH postoje značajne mogućnosti, i to je svakako jedan od važnih tema o kojima treba da se govori u narednom periodu. Naša odgovornost je samim tim značajnija, jer smo među prvima u BiH koji su započeli sa investicijama u strateški značajna postrojenja velikih solarnih elektrana.

Etmax je do sada radio na brojnim projektima i, kako kažu, u BiH su izgradili najveći broj solarnih postrojenja, različitih kapaciteta i instalisane snage, dizajna i tehnoloških rješenja. U tom smislu, kako ističu, imaju veliku odgovornost da održe dostignuti nivo rada, stalno unapređuju kvalitet i djeluju inovativno, “jer projektovanje i izgradnja solarnih postrojenja nam daju značajne mogućnosti za razvoj različitih inovacija i poboljšanih rješenja”.

– Početkom 2022. godine smo započeli novi, važan investicioni ciklus, sa ciljem pozicioniranja u oblasti projektovanja i izgradnje solarnih elektrana velike instalisane snage. Na području opštine Nevesinje gradićemo solarnu elektranu maksimalne instalisane snage 60 MW, sa godišnjom proizvodnjom od 84 gigavat časa. Trenutno, radimo intenzivno na pripremi projektne dokumentacije i ostalih predviđenih aktivnosti, nakon što smo u decembru 2021. godine dobili koncesiju za ovu elektranu, a za koju se već sada može reći da će pozitivno uticati kako na razvoj lokalne zajednice, kao i na energetsku sliku u BIH, kao i u regionu.

Elektrana koju će Etmax graditi u Nevesinju spada u solarne elektrane velike snage, koje su, kako ističu, u BiH i regionu neophodne, da bi se što prije dostigla održivost proizvodnje električne energije iz OIE.

– Ekonomski i posebno ekološki benefiti izgradnje velikih solarnih postrojenja su brojni i Etmax je prepoznao potencijal Hercegovine za ovaj važan projekat. Bitno je istaći da će se za potrebe realizacije ovog projekta zaposliti značajan broj radnika, posebno sa područja Hercegovine, tako da će dugoročno posmatrano pozitivni efekti investicije biti daleko veći, nego što je sama izgradnja postrojenja. Projekat elektrane u Nevesinju finansiraćemo iz kreditnih sredstava, a projektovanje i izgradnja su zasnovani na radu stručnjaka koji čine razvojni tim Etmaxa, kao i na našem dugogodišnjem iskustvu u ovom sektoru. Elektrana u Nevesinju kada bude izgrađena i puštena u rad, biće najveće ovakvo postrojenje u BiH, ali i jedno od najvećih u regionu Zapadnog Balkana.

Narednih godina Etmax želi da se pozicionira kako u oblasti izgradnje velikih solarnih elektrana, koji su regionalno značajni projekti, tako i u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, čime bi zaokružili proizvodni ciklus. Takođe, cilj je i dalji razvoj u ovom poslovnom segmentu, pa već sada mogu istaći da je projektovanje i izgradnja solarne elektrane u Nevesinju, sigurno prvi od velikih projekata koje Etmax planira i gradi u BIH i u regionu.

– Planovi koje možemo istaći su i proširenje proizvodnje u novom objektu proizvodne hale u Poslovnoj zoni Ramići u Banjaluci, čime ćemo osigurati dugoročnu prisutnost na lokalnim, ali i stvarati pretpostavke za izlazak na nova tržišta. Naše razvojne planove će pratiti i nova zapošljavanja mladih ljudi, kao i afirmisanih stručnjaka iz oblasti elektro tehnike, građevinarstva, mašinske industrije i drugih djelatnosti, kao i značajan broj proizvodnih radnika. Važna oblast našeg rada, kojoj smo dugoročno posvećeni je izgradnja solarnih elektrana za potrebe privrede, gdje je opravdanost investicija u proizvodnju energije na ovaj način potpuna, iz razloga što se direktno i značajno smanjuju troškovi električne energije u poslovnim procesima. Očekujemo porast interesa privrede za izgradnju solarnih elektrana u odnosu na prethodne godine, posebno po sistemu “ključ u ruke”, jer smo zaista svakodnevno u situaciji da nam se obraćaju novi klijenti i taj segment našeg rada ćemo nastaviti intenzivno razvijati u narednom periodu.

Dodatno, od nedavno nude i model finasiranja izgradnje solarnih elektrana za pravna i fizička lica, čime su u potpunosti zaokružili kompletan proces, od ideje do realizacije. U tom smislu, potencijalno zainteresovana strana, u Etmaxu mogu da realizuju sve korake od početne ideje, preko projektovanja, isporuke opreme i radova, sve do finasiranja. Na taj način se štedi vrijeme i uz njihovu podršku se prolazi kroz sve faze do funkcionalne solarne elektrane.

– Dakle, planova je mnogo i Etmax je opredijeljen da održi poziciju lidera u oblasti izgradnje solarnih postrojenja, ali i da se dokažemo u sasvim novim oblastima. U skladu sa tim, možemo najaviti da naš razvojni tim trenutno radi na jednom veoma zanimljivom projektu, koji je u fazi testiranja, a koji će omogućiti energetsku samodrživost objekata. Cilj novog, inovativnog projekta, na čijem razvoju intenzivno radimo je da se bez obzira o kojem tipu objekta se radi, osigura energetska nezavisnost, uz istovremeno značajno smanjenje štetnih emisija CO2. Inovativni projekti će sigurno kreirati budućnost u elektro energetskom sektoru, a Etmax želi da doprinese na svoj način toj novoj viziji, kroz primjenu znanja, rad i posvećenost, kao i do sada – zaključuju u Etmaxu.

(Foto: Ingram Micro)

Ingram Micro

Beogradska kompanija Ingram Micro, dio Ingram Micro grupacije, najvećeg svjetskog distributera u oblasti IT opreme, do sada je imala najviše projekata u implementaciji SKADA sistema, u kojima je posebno važno obezbijediti sigurnost i zaštitu u funkcionisanju.

Na Samitu energetike Trebinje 2022 žele da ukažu na sve veći značaj računarskih sistema za efikasno korišćenje resursa, smanjenje troškova i potencijalnih kvarova.

Takođe, kako ističu, posebno je važno ukazati na kvalitetno upravljanje ključnim resursima kompanije.

– Enterprise Asset Management (EAM) ili upravljanje ključnim resursima preduzeća je kombinacija softvera, sistema i usluga koji se koriste za održavanje i kontrolu operativnih sredstava i opreme. Cilj je da se optimizuje kvalitet i iskorišćenost sredstava tokom njihovog životnog ciklusa, poveća produktivno vrijeme neprekidnog rada i smanje operativni troškovi – navode iz Ingram Micro.

Direktor Ingrama Vladimir Popović

Direktor Ingrama Vladimir Popović (Foto: Ingram Micro)

EAM uključuje upravljanje poslovima, održavanje, planiranje, upravljanje lancem snabdijevanja i inicijative za zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbjednost (EHS). Danas, u vremenu IoT-a, u mnoge tehničke sisteme u neposrednoj praksi uključuju se napredne analitike i vještačka inteligencija (AI) u EAM.

– Podaci prikupljeni iz senzorskih sistema analiziraju se korišćenjem AI tehnika. Dobijeni rezultati pomažu timovima da donesu bolje odluke, poboljšaju efikasnost, izvode preventivno održavanje i maksimiziraju ulaganja u svoju fizičku infrastrukturu. Kada je u pitanju upravljanje stotinama, hiljadama povezanih pametnih uređaja, korišćenje EAM je ključna stvar – pojašnjavaju iz ove kompanije.

Ingram Micro je ponosan na prenošenje najboljih praksi u Srbiji, a koje su domaćim kompanijama pružile korisnost u radu. Ističu i da ih ponosnim čini pružanje zaštite, prevencije i konstantne edukacije njihovim partnerima, kao i krajnjih korisnika, kako bi sistem što bolje funkcionisao, sa većom pouzdanošću i sa manje troškova. Od domaćih preduzeća sarađuju sa EPS-om, Rafinerijom Pančevo, TENT Obrenovac i drugi.

U narednom periodu njihovi poslovni planovi se odnose na implementiranje savremenih tehnoloških rješenja i primjenu sistema za upravljanje nove generaciji u praksi. To podrazumijeva korišćenje IoT, vještačke inteligencije i povećane bezbjednosti i pouzdanosti sistema u elektroenergetskim sistemima.

– Edukacija korisnika i partnera i širenje u regionu su takođe bitni ciljevi za naredni period – zaključili su iz kompanije Ingram Micro.

Infinity International Group

Tranzicija energetskog sektora koja podrazumijeva ne samo promjenu izvora energije, već i načina njene upotrebe, izazov je sa kojim se što prije moramo suočiti, kažu u Infinity International Group čije će članice, kao domaći lideri u oblasti energetike i informacionih tehnolgija i ove godine biti među panelistima.

S obzirom na ozbiljne planove za osvajanje ino tržišta i izvoz, SET je za nas izvrsna prilika da ostvarimo nove kontakte, kaže Nedeljko Babić, zamjenik direktora kompanije Kaldera, članice Infinity grupacije. I formalni i neformalni susreti sa renomiranim privrednicima i predstavnicima institucija iz čitavog regiona uvijek rezultiraju nekom novom saradnjom i partnerstvima.

Vladimir Perišić i Nikola Karan

Vladimir Perišić i Nikola Karan (Foto: Infinity International Group)

– Naša kompanija namjerava da prezentuje dva nova proizvoda koji su već u upotrebi i na tržištu. U pitanju su blindirane trafo stanice i srednjanaponska postrojenja primarnog tipa. Kao i svi drugi reniomirani proizvođači koji se ozbiljno bave proizvodnjom, nastojimo da pratimo tehnološki napredak i nove trendove, a samim tim i proširujemo asortiman naših proizvoda. Paraleleno sa planovima sa izvoz, radimo i na proširenju proizvodnih kapaciteta i unapređenju tehologije i zato je učešće na SET-u za nas svake godine novi izazov i nova prilika – kaže Babić.

S posebnom pažnjom na ovogodišnjem SET-u pratiće se i oblast elektromobilnosti u koju je i naš region ozbiljno zakoračio. Kao jedna od vodećih firmi u Republici Srpskoj sa više od 20 punionica za električne automobile, kompanija EP Mobile, članica Infinity IG, intenzivno radi na proširenju kapaciteta i propratnoj regulativi, kaže direktor ove kompanije, Nikola Karan. Zato je Samit idealna prilika da se progovori o značaju i mogućnostima šire primjene električnih i hibridnih vozila i na našem prostoru.

– Kako bi stimulisali kupovinu električnih automobila, potrebno je više uraditi i po pitanju subvencija za građane, poput besplatnih parking-zona za e-vozila. Carinska stopa prilikom kupovine takvih automobila smanjena je na 5%, a mi smo bili jedni od inicijatora. Međutim, radimo na tome da se u potpunosti ukine. Kada je riječ o regulativi i usklađivanju sa direktivama EU, u Srpskoj je ta oblast djelimično definisana Zakonom o električnoj energiji i novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije – kaže Karan i napominje da će od velikog značaja biti i razmjena iskustava sa kolegama iz regiona koji su, poput, Srbije, svoju regulativu u jednom dijelu dobro proveli.

– Zakonom je propisano da je svaki investitor stambenih jedinica dužan da obezbijedi nekoliko parking mjesta za električne automobile. Tamošnje institucije ušle su u tu oblast mnogo ozbiljnije nego mi, ali ja se nadam da ćemo i mi ubrzo uspostaviti takve sisteme – napominje Karan.

U procesu tranzicije energetskog sektora digitalizacija je nezaobilazna karika, zbog čega se na Samitu očekuju i kompanije koje imaju specifična znanja i korisna iskustva i u toj oblasti. Samit energetike u Trebinju polako, ali sigurno, postaje dominantan događaj u regionu, što je prepoznala i naša kompanija i grupacija, kaže Vladimir Perišić, direktor Prointera ITSS. U vremenu globalne nestabilnosti i promjena u energetskom sektoru koje prati i digitalizacija, izuzetno je značajno razmijeniti znanje i iskustva sa regionalnim liderima u tim oblastima.

– Od SET-a očekujemo kvalitetne diskusije i konkretne zaključke o različitim pitanjima, prije svega dekarbonizaciji energetskog sektora, obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, elektromobilnosti. Otvorićemo sa našim klijentima i druge teme na B2B sastancima, a sve u cilju razvoja energetskog sektora i realizacije projekata koji su od velike važnosti za naše klijente i društvo u cjelini – kaže Perišić.

Sa više od 3.000 značajnih projekata iz brojnih oblasti, stručnjaci iz Infinity grupacije, kao jednog od regionalnih lidera u oblastima informacionih tehnologija, elektroenergetike i elektromobilnosti, daće značajan doprinos u traženju najboljih rješenja za modernizaciju energetskog sektora i njegovo funkcionisanje u budućnosti, vjeruju u grupaciji koja je i ove godine zlatni sponzor Samita u Trebinju.

Podsjetimo, Samit energetike Trebinje 2022 održava se od 16. do 18. marta u organizaciji Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET.

Portal eKapija je medijski sponzor Samita. O učesnicima i temama Samita čitajte OVDJE.

Teodora Brnjoš

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita