Subvencije za električna i hibridna vozila – Od 250 EUR za mopede i lake tricikle do 5.000 EUR za putnička vozila

Početna >> Novosti >> Subvencije za električna i hibridna vozila – Od 250 EUR za mopede i lake tricikle do 5.000 EUR za putnička vozila

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koje pokreće uz atmosferski i električni pogon hibrid.

S obzirom na to da je saobraćaj prepoznat kao moćan izvor zagađenja, a posebno vozila sa zastarelim koncepcijama Euro 3 motora koji kao energetski pogon koriste dizel, doneta je ova konkretna mera u cilju rešavanja pitanja zagađenja vazduha, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima posle sednice.

Državne subvencije za kupovinu novih električnih i hibridnih vozila po danas donetoj Uredbi kretaće se od 250 EUR za mopede i lake tricikle do 5.000 EUR za putnička vozila do devet sedišta i laka teretna vozila, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Uredbom o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon) neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, navodi Ministarstvo.

Uredba je deo sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, i doneta je u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila prema Uredbi imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica osim onih koji su ostvarili pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

Ukupna podsticajna sredstva opredeljena za ove subvencionisane kupovinu ove godine iznose do 120 miliona dinara.

IZVOR: ekapija.com