Višković: U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE ‘Dabar’

Početna >> Novosti >> Višković: U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE ‘Dabar’

TREBINJE – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidroelektrane (HE) “Dabar”.

Nakon sastanka sa rukovodstvima “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća HE “Dabar” i “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET), Višković je najavio da se u narednih mjesec dana može očekivati da bude završena procedura izbora strateškog partnera za nastavak projekta HE “Dabar”.

“Do sada je više od 100 milona KM utrošeno u okviru ovog projekta za tunele, pristupne puteve i izgradnju elektro i vodo mreže”, rekao je Višković.

On je rekao da bi kineski partner trebalo da do 14. februara da konačnu ponudu koju će razmotriti Vlada Republike Srpske.

Govoreći o problemima preduzeća HET koji su proistekli zbog nerada HE “Plat” kod Dubrovnika, Višković je naglasio da je zbog nerada “Plata” izgubio, ne samo HET, nego i cijela Hercegovina.

“Ipak, nismo sjedili skrštenih ruku. Odmah se djelovalo sa HE `Čapljina` i smanjeni su gubici”, rekao je Višković.

Direktor preduzeća HE “Dabar” Željko Zubac rekao je da se privodi kraju proces javne nabavke za odabir partnera za finansiranje i izgradnju preostalih objekata ove hidroelektrane.

On je naveo da je procijenjena vrijednost HE “Dabar” oko 300 miliona evra.

Direktor preduzeća HET Gordan Mišeljić rekao je da bi prva mašina u HE “Plat” trebalo da počne sa radom 15. februara.

IZVOR: Herceg.tv