Vjetro i solarni parkovi u fokusu investitora i elektroprivreda

Početna >> Novosti >> Vjetro i solarni parkovi u fokusu investitora i elektroprivreda

Zbog sve većih taksa na emitovanje CO2 iz termoelektrana, najveći fokus investitora, ali i elektroprivreda u regionu u budućnosti biće proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana i solarnih parkova.

“Zelena energija je budućnost, a prljava energija bazirana na uglju, koja dominira u regionu, polako će izlaziti iz upotrebe. Takse će otežati rad termoelektrana u finansijskom smislu i profitabilnost će biti na nižem novu. Sve to vuče i ostale probleme koje imamo, ne samo mi, već i region, jer termoelektrane traže veliki broj radnika, pa su tu i rudnici koji ih snabdijevaju itd. Fokus je definitivno prebačen na zelenu energiju”, rekao je za “Nezavisne” Milan Baštinac, pomoćnik ministra energetike i rudarstva RS.

O ovoj temi korištenja zelene energije i tranzicije energetskog sektora više riječi biće na energetskom samitu “Energetska budućnost zapadnog Balkana SET 2020”, koji zajednički organizuju “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS), grad Trebinje i SET d.o.o, a koji će biti održan 5. i 6. marta u Trebinju.

Kada je u pitanju Republika Srpska, najveći potencijal u vezi s pitanjem obnovljivih izvora energije svakako je u solaru s obzirom na to da Hercegovina obiluje sunčanim danima i gdje je nivo sunčevog zračenja na pojedinim mjestima kao u Španiji.

“‘Elektroprivreda’ planira da prvi solarni park, u prvoj fazi će da bude od 100 megavata. Već smo u fazi projekta vjetroparka Hrgud, koji bi na mreži trebalo da bude 2023. godine”, rekao je Baštinac.

Ono što je činjenica jeste da će se, s obzirom na evropske direktive i njihove energetske pakete, elektroprivrede u regionu morati okrenuti čistijim i obnovljivim izvorima energije. Iz tog razloga i energetski samit koji se održava u Trebinju nosi naziv “Energetska budućnost zapadnog Balkana”, a jedan od zaključaka na njemu mogao bi biti i taj da se formira zajedničko tijelo u koje bi bili uključeni predstavnici svih elektroprivreda iz regiona, a koje bi radilo na ispunjenju ciljeva iz energetskih paketa koje diktira Evropska unija.

“U regionu ne postoji sličan samit. Ima samit u Neumu, ali je on striktno vezan za projekat USAID-a i bavi se energetskom tranzicijom. Oni se ne bave temama problematičnim za elektroprivrede. Naš cilj je da okupimo sve elektroprivrede regiona i govorimo o problemima, ali i dobrim stvarima”, rekao je za “Nezavisne” Aleksandar Branković, direktor SET Trebinje.

On kaže da se potreba za održavanjem samita sama nametnula i da će on okupiti, pored “Elektroprivrede Republike Srpske”, predstavnike “Elektroprivrede BiH” i HZ HB kao i elektroprivreda iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, a poziv je upućen i “Elektroprivredi Sjeverne Makedonije”.

Petrović: Sve spremno

Luka Petrović, generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS), rekao je da je sve spremno za održavanje energetskog samita u Trebinju te da ERS, kao jedan od najjačih stubova razvoja Srpske, treba da ima tako značajan skup gdje će se raspravljati o svim važnijim temama za napredak.

Petrović je rekao da će biti održano devet panela sa više od 70 učesnika te da su teme višestruke od stanja na tržištu električne energije pa do obnovljivih izvora energije, digitalne transformacije i informatizacije mnogih procesa.

“Imamo mnogo prostora da napredujemo kako bismo bili u rangu evropskih elektroprivreda”, rekao je Petrović naglašavajući da je ERS i dalje najpovoljnija po cijenama električne energije za domaćinstva i za privredu.

IZVOR: Nezavisne.com

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita