Investment Group Balkan želi da izgradi solarnu elektranu u opštini Sokolac

Početna >> Novosti >> Investment Group Balkan želi da izgradi solarnu elektranu u opštini Sokolac

Firma Investment Group Balkan zainteresovana je da izgradi solarnu elektranu na sto hektara u opštini Sokolac u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici ove firme, čiji su osnivači iz Rusije, Kine i Litvanije, i Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), o ovoj investiciji razgovarali su sa načelnikom Opštine Milovanom Bjelicom, preneo je sajt Opštine Sokolac.

Bjelica je rekao da je reč o ozbiljnim investitorima koji već imaju uspešne projekte u zemljama Balkana, bivše Jugoslavije i BiH, te da sarađuju sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Potrebno je obaviti konsultacije sa Vladom RS i resornim ministarstvom

“Investicija nije mala. Reč je o stotinama miliona evra. Naglašavam da Opština Sokolac ne namerava prodavati zemljište, već da ga ponudi u zakup. Potrebno je izvršiti konsultacije sa Vladom RS i resornim ministarstvom, jer Opština Sokolac nema nadležnost izdavanja odobrenja za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije”, rekao je on.

Studijom koju je uradio NOS BiH predviđena je gradnja dve solarne elektrane, jedne od 60 MW i druge od 80 MW

On je podsetio da je Nezavisni operator sistema u BiH (NOS BiH) uradio studiju o potencijalu solarne energije na teritoriji opštine.

Studijom je, kako je naveo, predviđena gradnja dve solarne elektrane, jedne kapaciteta 60 MW, i druge 80 MW.

“U narednim danima posvetićemo se detaljnijoj analizi svih uslova. Opština može ponuditi javno -privatno partnerstvo ili koncesiju zemljišta u zamenu za ustupanje određene količine proizvedene električne energije”, rekao je Bjelica.

Predstavnici firme Investment Group Balkan istakli su da na Balkanu posluju već pet godina i da su realizovali brojne projekte u Makedoniji, Federaciji BiH i ostalim zemljama regiona.

Gordan Milinić, direktor agencije FIPA, istakao je da je ova firma, između ostalog, bila uključena u projekat gradnje Termoelektrane Kamengrad u opštini Sanski Most i u projekat izgradnje Vetroelektrane Škadimovac u Glamoču.

IZVOR: Balkangreenenergynews.com

Samit Energetike Trebinje 2021

28. i 29. april 2021. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Zvanična aplikacija samita