Otvoren treći po redu Samit energetike u Trebinju

Početna >> Novosti >> Otvoren treći po redu Samit energetike u Trebinju

Danas je u Trebinju otvoren treći po redu Samit energetike, koji se ove godine održava u tri dana i na kom se do petka, 18. marta, očekuju diskusije i razgovori o najvažnijim pitanjima energetike u regionu, ali i svijetu. U gradu na Trebišnjici okupili su se najistaknutiji predstavnici energetske struke – od državnih sekretara, resornih ministara, glavnih direktora elektorprivrednih preduzeća zemalja Zapadnog Balkana, do predstavnika kompanija, naučnih insituticija, fakulteta, banaka i šire poslovne zajednice.

Elektroprivreda RS, zajedno sa Gradom Trebinjem i kompanijom SET, potvrđuje opravdanost organizovanja jednog stručnog, naučnog, i sve više, poslovnog i regionalnog samita energetike, poručio je na otvaranju direktor ERS-a Luka Petrović.

– Samit nam omogućava da međusobno komuniciramo, kreiramo iskustva, zajedničke planove, projekte iz razvoja energetskog sektora na našim prostorima. Posebna mi je čast da su sa nama prijatelji iz zemalja iz okruženja, Slovenije, Hrvtske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, potom Njemačke, Poljske, Kine. Zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji i organizovaniji. Želimo zbližiti i unaprijediti rad svih zaposlenih u energetskom sektoru u ovom regionu – rekao je Petrović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac podsjetio je da je BiH prihvatila ranije potpisanu deklaraciju o zelenoj agendi, čime se iskazalo snažno opredjeljenje za usklađivanje ambicioznih ciljeva EU, koji se prevashodno odnose na klimatsku neutralnost do 2050. i primjenu niza pravila koji će doprinijeti smanjenju emisija štetnih gasova.

– Ministarstvo ima jako dobru saradnju sa entitetskim institucijama i vladama entiteta i distrikta, koji aktivno i ubrzano rade na izradi složenog i zahtjevnog integrisanog energetskog i klimatskog plana za BiH do 2030, a kojim se postepeno derkabonizuje energetski sektor. Kao važan segment i izazov sa kojim ćemo se sigurno susretati jeste primjena sistema trgovine emisionim jedinicama EU čime se postrojenja za proizvodnju električne energije i industrijska proizvodnja uvode u kompleksan sistem trgovine emisionim jedinicama gasovima koji imaju štetan i zagađujući uticaj na životnu sredinu – rekao je Košarac.

Napominje i to da posljedice primjene prekograničnog mehanizma za prilagođavanje ugljenika mogu i te kako uticati na domaću privredu, ukoliko sistem trgovine emisionim jedinicama ne bude fukcionalan i u skladu sa definisanim rokovima.

 

(Foto: Teodora Brnjoš)

 

– Na tržištu električne enrgije, prirodnog gasa, naftnih derivata i uglja evidentan je enorman porast cijena što dodatno usložnjava situaciju. Diverzifikacija izvora i sigurnost u snabdijevanju predstavljaju ključan prioritet kako bi se izbjegla energetska kriza i obezbijedio nesmetan rad privrede, ali isto tako i potrebe svih građana – poručio je Košarac

Premijer RS Radovan Višković istakao je da će Trebinje narednih dana biti mjesto gdje će se prenositi iskustva i dijeliti vizije o energetskoj budućnosti za buduća pokoljenja.

– Tokom trajanja samita, sudeći po programu, ovo će biti prilika da se razgovara o brojnim aktuelnim energetskim temama, o smanjenju emisije štetnih gasova iz termoelektrana što je tema od izuzetne važnosti za cijelo čovječanstvo, do gasifikacije i energetske efikasnosti. Volio bih da ovaj skup ne bude samo skup energetičara, već mjesto na kojem će se stvarati nove ideje o tome šta treba raditi u godinama pred nama kako bismo dodatno unaprijedili energetski sektor – rekao je Višković na otvaranju Samita.

Pokrovitelji ovogodišnjeg trodnevnog samita su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH i Elektroprivreda Crne Gore.

Teme ovogodišnjeg SET-a će biti: dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana, uloga elektroprivreda u tranziciji energetskog sektora u regionu, razvoj gasovodne infrastrukture u regionu u funkciji sigurnosti snabdijevanja, a na panelima će biti riječi i o poremećaju cijena električne energije na tržištu, i izazovima daljnje liberalizacije tržišta električne energije u regionu, balansiranju energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu, izazovima uvođenja sistema trgovanja emisijama (ETS), energetskoj efikasnost, 4D trendovima u energetici, razvoju infrastrukture za elektromobilnost, uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

U deset odvojenih panela učestvovaće oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona.

Imajući u vidu da će SET 2022 na jednom mjestu okupiti gotovo sve najznačajnije kompanije iz energetskog sektora regiona, to će, kako su istakli organizatori, biti i idealno mjesto za ostvarivanje novih poslovnih partnerstava i prezantacije proizvoda i dostignuća.

Cjelokupan program Samita pogledajte OVDJE.

O temama i učesnicima čitajte u našoj posebnoj rubrici posvećenoj Samitu energetike Trebinje.

Izvor: eKapija

Samit Energetike Trebinje 2024

20. 21. i 22. mart 2024. godine

J.U. Kulturni centar Trebinje

Popunite obrazac za akreditaciju medijaZvanična aplikacija samita